همایش حقوق شهروندی از نظر تا عمل با حضور دکتر الهام امین زاده دستیار رئیس جمهور در حقوق شهروندی به همت انجمن علمی علوم سیاسی و انجمن علمی حقوق برگزار شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛  همایش حقوق شهروندی از نظر تا عمل با حضور دکتر الهام امین زاده دستیار رئیس جمهور در حقوق شهروندی یکشنبه 8 اسفند ماه 1395 در محل تالار فارابی دانشکده علوم اداری و اقتصادی برگزار شد.

دکتر جوان جعفری رئیس دانشکده علوم اداری و اقتصادی در ابتدای مراسم اظهار داشت : بحث حقوق شهروندی از نظر تا عمل از هر دو بعد چالش برانگیز بوده است . حقوق شهروندی شعبه ای از حقوق طبیعی و به همان نسبت شعبه ای از حقوق بشر است . قانون الزاما آن چیزی نیست که از اراده ی دولت ناشی می شود بلکه آنچه از اراده ی دولت ناشی می شود محدود به یک سری از حقوق است که در منشور حقوق شهروندی به خوبی مشاهده می شود .

در ادامه دستیار رئیس جمهور در حقوق شهروندی ضمن تاکید بر توسعه نظام حقوقی  اظهار داشت : به عنوان یک حقوقدان می گویم که یکی از ابزار های توسعه ی کشور ، توسه ی نظام حقوقی است و متخصصین باید به گونه ای توجیه شوند که همواره حاکمیت قانون را در نظزر بگیرند .
وی در ادامه ضمن اشاره به فعالیت کاری کوتاه مشاوران حقوقی گفت : در نظام حقوقی کشور اقدامی انجام دادیم که بیست هزار نیروی مشابه آموزش ببینند .
امین زاده با بیان ضرورت آموزش مردم در حوزه ی حقوق شهروندی گفت : بخشی از نظام حقوقی ، نظام قانون گذاری است و نظام حقوقی باید ملاحظات حقوق شهروندی را در قانون گذاری لحاظ کند .
وی در خصوص رویکرد دولت در حوزه ی منشور حقوق شهروندی بیان کرد : دولت در این حوزه برای هیچ کس تکلیف ایجاد نکرده است و تمامی تکالیف در حوزه ی قوه ی مجریه است که در آن باید تمامی کرامت ارزش انسانی مد نظر قرار گیرد .  

دستار رئیس جمهور در حقوق شهروندی ضمن بیان وجوه تمایز حقوق شهروندی و حقوق بشر گفت : حقوق بشر حق استیفا و تمتع است در حالی که حقوق شهروندی حق استیفا و اجراست .
وی در ادامه بیان کرد : در نظان حقوقی کشور بر اساس مقتضیات زمان و مکان حقوق شهروندی را تدوین کرده ایم .حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی بسیار متفاوت با سایر کشور ها است هیچ دولتی نمی تواند شهروندان  خود را از حقوق انسانی همانند حق پوشاک ، خوراک و خانواده محروم کند اما به دلیل مصالح عمومی می تواند محدودیت هایی را برای شهروندان ایجاد کند اما نه محرومیت . حقوق شهروندی می تواند برای شهروندانی که شرایط ویژه ای دارند مانند زنان شاغل باردار تبعیض مثبت قائل شود .
امین زاده در ادامه بیان کرد : ما اساسا به یک حکومت مدون و سعادت خواه مردم نیاز داریم که امکان بیشتری برای سعادت مردم ایجاد کند . وی تاکید کرد: نباید با حقوق شهروندی شعاری سیاسی و شتابزده برخورد کرد .
امین زاده با بیان اینکه با تدوین حقوق شهروندی یک فرایند صد ساله را آغاز کردیم گفت : تفکر احترام به قانون به خاطر خودمان باید نهادینه شود. حقوق بشر یک بحث حق محور در حالیکه حقوق شهروندی یک بحث حق و تکلیف محور است . حقوق شهروندی دانشی خواستنی و گرفتنی است و از حوزه ی معرفتی شروع و به حوزه ی فعلیت ختم می شود .

وی با اشاره به تاکید رئیس جمهور برای توجه به فرمان هشت ماده ای حضرت امام(ره)  در سال 1361 اظهار داشت : رئیس جمهور در راستای تدوین منشور حقوق شهروندی از ما خواستند منشوری ایرانی اسلامی نوشته شود و در آن از فرمان مقام معظم رهبری در زمینه ی خوف از فساد و رانت خواری غفلت نشود .

در ادامه ی این جلسه دکترشفیعی سردشت ، استادیار حقوق دانشگاه فردوسی ، اظهار داشت : شهروندی عضویت یک فرد در جامعه ی سیاسی است و تمامی اعضا جامعه ی سیاسی یعنی شهروندان از حقوق یکسان شهروندی برخوردار هستند .
وی در ادامه گفت شهروندی وضعیت یک تبعه ای است که دارای حقوق و تکالیف است و مهم ترین ایده ی آن حق تعیین سرنوشت و مشارکت شهروند دراداره امور جامعه است . حقوق بشر از جهت انسان بودن به انسان تعلق می گیرد. اما حقوق شهروندی صرف تابعیت است .

در جریان این نشست حجت الاسلام سید جواد ورعی  ، مدرس حوزه علمیه قم ، اظهار داشت : حکمت ها تمایلی به اینکه مردم از حقوقشان مطلع شوند ندارند . چرا که مردم هر چه کمتر بدانند حکومت کردن برایشان آسان تر است و هر چه مردم بیشتر از حقوقشان بدانند بیشتر مطالبه می کنند .
وی در ادامه گفت : در اغاز تاسیس جمهوری اسلامی ایران امام خمینی (ره ) اعلام کردند حکومت جمهوری اسلامی حکومت امیر المومنین است . یکی از کار های بنیادین حضرت علی (ع) پس از خلافت آگاه کردن مردم از حقوقشان است . حتی حقوق شهروندی را اصل و حکومت را فرع قرار دادند .
ورعی نخستین راه حل برای برکندن ریشه های بی عدالتی را آگاه کردن مردم دانست و گفت : امام خمینی (ره ) برای نجات مردم از استبداد و حکومت دیکتاتوری به اگاه کردن آنها پرداختند و اعتقاد داشتند با روی کار آمدن رضاخان سه  اصل حکوت اسلامی یعنی عدالت ، آزادی و تعیین سرنوشت و استقلال کشور زیر پا گذاشته شد .
وی در پایان گفت : حقوق شهروندی حتی اگر در مقام عمل با مشکلات رو به رو شود و زمانبر باشد دولت و حکومت موظف است برای آگاه کردن مردم پیش قدم شود.


باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: مریم یعقوب پور

photo 2017-02-27 09-00-39

photo 2017-02-27 09-00-59

 

نوشتن دیدگاه

ارسال