به بهانه برگزاری" شب خاطره و روایت علمی پل بعثت" در دانشگاه فردوسی مشهد
غلامحسین نوعی/ دانشجوی دکتری تاریخ، سردبیر نشریه تاریخ شفاهی

شنبه 14 اسفند دانشگاه فردوسی مشهد میزبان روایتی بود از بخشی از تاریخ شکوهمند  دوران دفاع مقدس. ساخت پل بعثت بر روی اروند در آن مقطع حساس تنها واژه شاهکار فنی مهندسی رزمندگان دلیر نظامی ایران را مجسم می نماید.
در این نشست ارزشمند علمی که به همت حوزه هنری خراسان رضوی، نظام مهندسی استان و دانشگاه فردوسی مشهد عصر روز شنبه 14 اسفند در تالار اجتماعات دانشکده علوم برگزار شد افراد موثر در پروژه و فعال در آن به بیان خاطرات خود پرداختند.
پیشتر در سالهای 1388 سازمان بسیج مهندیس استان خراسان رضوی با همکاری به نشر کتاب پل بعثت از منظر مهندسی جنگ را به همت مهندس سید هاشم بنی هاشمی و بر اساس خاطرات ایشان و همرزمانشان منتشر کرده بودند. بی مناسبت ندیدم در این مجال اشاره ای کوتاه از مقدمه کتاب برای شما باز نشر نمایم.
" آتش دشمن امکان هر نوع برنامه ریزی را از انسان سلب می کند ولی قرار است مردان خدا - جهادگران فی سبیل الله، نزدیک به 5000 لوله فولادی 12 متری با دهنه 142 سانتی متری را در دل بزرگ اروند جای دهند، با این شرط که ماهواره ها و هواپیماهای آواکس و کلیه عکاسان هوایی و زمینی دشمن نتوانند اطلاعاتی کسب کنند! ......"
"عملیات والفجر 8 توسط نیروهای نظامی ایران در تاریخ 20 بهمن 1364 در منطقه جنوب کشور آغاز شد. در این عملیات ، شهر بندری فاو یکی از شهرهای جنوبی کشور عراق آزاد و نیروهای ایرانی در آن مستقر گردیدند.
شهر فاو در آن طرف رودخانه بزرگ و مواج اروند قرار دارد. این پیروزیها باعث شد وجه سیاسی و قدرت نظامی ایران در ساسر جهان بویژه در حوزه کشور های حاشیه خلیج فارس نمایان تر شود. نیروهای نظانی عراق تمام توان خود را برای به زانو در آوردن ایرانیها به کار بستند و شهر فا  و نیروهای مستقر در آن در زیر آتش سنگین هواپیماها و توپخانه های عراقی قرار داشت.
در این شرایط، خدمات رسانی از طریق امکانات شناوری به آن طرف رودخانه و شهر فا  بسیار مشکل بود و ارسال امکانات و تدارک نظامی، جاده مناسبی را می طلبید.
احداث یک پل به عنوان راه مواصلاتی بر روی رودخانه اروند، بیش از همه زمانها احساس می شد. به همین جهت، احداث پل با مشخصات ویژه بر روی رودخانه اروند در دستور کار تعدادی از فرماندهان نظامی جنگ قرار گرفت."
کتاب مذکور بعنوان اولین کتاب مهندسی جنگ نتیجه ساده یک مستند سازی و واقعه نگاری یک مهندس جوان دوران دفاع مقدس می باشد.

photo 2017-03-05 09-50-40