از عوامل اجرایی مانور آمادگی در برابر زلزله در دانشگاه فردوسی مشهد تقدیر شد

man8

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ جلسه نقد و بررسی مانور زلزله برگزار شده در دانشگاه فردوسی و همچنین تقدیر از عوامل اجرایی آن، با حضور دکتر مهدی کرمانی مدیر فرهنگی و فعالیت‌های داوطلبانه دانشگاه، دکتر صال مصلحیان مدیر پژوهشی دانشگاه، دکتر حسینی، رئیس مرکز تحقیقات زمین‌لرزه شناسی، دکتر قلی زاده و تعدادی از نمایندگان دستگاه‌های اداری همکار در این مانور از قبیل آتش‌نشانی و هلال‌احمر در تاریخ یکشنبه ۱۴ بهمن ماه ۹۷ در محل سالن شورای سازمان مرکزی برگزار شد.
در این مراسم در ابتدا دکتر کرمانی در خصوص لزوم برگزاری مانور زلزله اظهار کرد: وقتی با بحرانی مواجه می‌شویم از طریق مداخلات نابجا که بیشتر از کمک کننده آسیب زننده است آن را دو چندان می کنیم و برگزاری این مانور‌ها هرچند هزینه‌های مالی قابل توجهی دارد و همچنین هزینه‌های ارسالی و سازمانی را تحمیل می کند؛ اما قطعا یکی از آوردهای مهم آن این است که از طریق شبیه‌سازی واقعیت‌ها، ما را با ضعف‌های موجود آشنا می‌کند.
وی در ادامه افزود: همانطور که در مانور اجرا شده نیز دیده می‌شد، نمود‌هایی از برخوردهای نابجا در هنگام بحران‌ها را می شد مشاهده کرد و برداشت من این بود که بسیاری از افرادی که در هنگام اجرای مانور حضور داشتند آن را جدی نگرفته بودند.
در ادامه دکتر قلی زاده،  در رابطه با مزایای برگزاری مانور برگزار شده اظهار کرد: همیشه گفته می‌شود که دیکته نانوشته غلط ندارد. ما باید در مانورهای این چنینی که برگزار می‌شود، غلط‌های خود را پیدا کنیم و این غلط‌ها را در مانوری واقعی که احیانا به طور ناخودآگاه اتفاق خواهد افتاد کم کنیم و خسارات و آسیب‌های وارده را کاهش دهیم و با توجه به اینکه از همه ی سرمایه‌های ما مهم‌تر، نیروی انسانی است و ما در چنین حادثه‌هایی مقدار قابل توجهی از نیروی انسانی را از دست می‌دهیم و جز افسوس چیزی برایمان باقی نمی‌ماند که اگر آموزش دیده بودیم یا حرکات تمرینی را داشتیم با این شکل و این وسعت این صدمه را به طور مثال به مجموعه و جامعه دانشگاهی وارد نمی‌کردیم.
دکتر قلی زاده در ادامه به نقد مانور اجرا شده پرداخت و گفت: در این مانور چند ایراد از نظر من دیده می‌شد؛ یک اینکه هلال احمر ما چند هلیکوپتر دارد که در هنگام برگزاری مانور هلیکوپتری که مربوط به سه استان است در یک مانور کوچک به کار گرفته می‌شود. همانطور که می‌دانیم مشهد شهری زائر پذیر و مهمان پذیر و بالاخص مهمان ویژه پذیر است پس به تبع ما شانسی برای استفاده از این هلیکوپتر که مورد استفاده سه استان است، نداریم و بهتر بود که در این مانور نیز به کار گرفته نشود.
مورد دوم اینکه ما از بسیاری از وسایل استفاده کردیم که خیلی از آنها شاید دیگر کاربردی نداشت و لزومی به وجودشان نبود اما دیده شدند و مورد سوم استفاده از سگ های زنده یاب بود که در مانور حرکت آنها نیز مثمر ثمر واقع نشد.
وی سخنان خود را اینگونه پایان داد: این مانور کلیدی بود که زده شد و به حمدلله خوب برگزار شد اما نقد‌هایی که به بررسی آن می‌پردازیم باید باعث شود تا دور بعد آن را کم غلط‌تر اجرا کنیم. ما به عنوان الگویی در سطح مشهد هستیم و باید در تمام ساختمان‌های این دانشگاه به مانند پردیس نیز این مانور را انجام دهیم.
در ادامه جلسه دکترحسینی، زئیس مرکز تحقیقات زمین لرزه شناسی، ضمن تشکر از نیروی‌های خدوم اورژانس و آتش نشانی در این مانور اظهار کرد: ما در مانور زلزله دنبال نمایش نیستیم؛ چیزی که این روزها در مانور های زلزله مدارس و غیره دیده می‌شود و گریبان گیر ما شده است. و اینگونه هم نیست که مانوری انجام شود ،خوب یا بد، و پرونده‌ی آن بسته شود؛ بلکه باید اشکالات آن پیدا شده و در مانور های بعدی اصلاح شود. ما همه شاهد این بودیم که در زلزله ای که در سال گذشته اتفاق افتاد در ۹۹ درصد مدارس دانش آموزان و مدیران هیچ یک اقداماتی که لازم بود انجام دهند را انجام ندادند، علی رغم اینکه همه ساله در هشت یا نه آذر در اکثر مدارس این مانور زلزله برگزار می شود.
دکتر حسینی در ادامه بیان کرد: ما باید مراقب باشیم که در مکانی چون دانشگاه که این مانور را از سال گذشته با همکاری دانشگاه آغاز کردیم؛ اتفاقاتی این چنینی تکرار نشود تا همه ی افراد در بیرون از دانشگاه از ما مشق بگیرند. می‌دانیم که تمام ایران روی کمربند زلزله‌خیز قرار گرفته و از زلزله در هیچ جای این کشور گریزی نیست و ما در همه جا باید آمادگی این اتفاق را داشته باشیم و این مانور همین آمادگی هاست. اما اگر اشتباه اتفاق بیافتد بسیار نتیجه ی بدتری از انجام ندادن، ارائه خواهد شد و ما وقتی به نتیجه مطلوب می‌رسیم که این مانور در کل دانشگاه برگزار شود و به صورت همه ساله اجرا و جزوی از تقویم دانشگاه شود؛ اینجاست که می‌توانیم بگوییم به یک آمادگی نسبی در برابر زلزله رسیده ایم.

سپس دکتر صال مصلحیان، مدیر پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن تشکر از برگزاری این مانور در دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به توانمندی بالای دانشگاه اظهار نمود: دانشگاه فردوسی مشهد می‌تواند در این مورد نیز پیش‌قدم باشد و دانشگاه می‌تواند با این توانایی در هنگام ضرورت به مرد مشهد نیز کمک کند.
در پایان کلیپی از مانور اجرا شده نمایش داده شد و از عوامل اجرایی این مانور در دانشگاه تقدیر به عمل آمد.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد:  مریم فرشچی

man1