کرسی آزاداندیشی «مرثیه ای برای یک رویا»، تحلیلی بر سیاست‌‌گذاری های دولت با حضور سید محمد‌مهدی طباطبایی و ابراهیم شمشیری، چهارشنبه 8 آذرماه 1396 در آمفی‌تئاتر دانشکده‌ی مهندسی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد،به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی ، کرسی آزاداندیشی «مرثیه ای برای یک رویا»، تحلیلی بر سیاست‌‌گذاری های دولت با حضور سید محمد‌ مهدی طباطبایی،دبیر اسبق تشکیلات تحکیم وحدت و مدیر مسئول ماهنامه نسیم بیداری ، و ابراهیم شمشیری ،دبیر کل اسبق جامعه اسلامی دانشجویان ، چهارشنبه 8 آذرماه 1396 در آمفی‌تئاتر دانشکده‌ی مهندسی برگزار شد .

در جریان این برنامه سید مهدی طباطبایی ضمن تاکید بر جایگاه 16 آذر، روز دانشجو در تاریخ معاصر ایران بیان کرد: آنچه در حوادث آذر 32 بسیار نظر من را جلب کرده است، اینکه نهاد دانشگاه بسیار جوان و نوپا است و تعداد دانشگاه ها بسیار اندک بوده است. در شرایط خفقان بعد از کودتای سال 32، دانشجویان همچنان نسبت به سیاست های دولت شاه اعتراض داشته اند و به نحوی دانشگاه تنها نهاد زنده‌ی جامعه است.

وی سپس به تشریح حوادث 16 آذرماه پرداخت و گفت: روایت های زیادی از 16 آذر وجود دارد؛ برخی ها علت اعتراض را مربوط به حضور نیکسون، معاون رئیس جمهوری وقت آمریکا دانسته اند و برخی ها علت را در بازگشایی مجدد سفارت بریتانیا اعلام کرده اند.
طباطبایی ادامه داد:  دانشگاه همواره از جامعه‎‌ی خویش چندین گام جلوتر است و کارکرد ذاتی آن انتقاد از دولت ها و حکومت ها است. علاوه بر دانشجو، اساتید نیز در این امر سهیم هستند و در حوادث آن سال پا‌به‌پای دانشجویان به مبارزه با رژیم پرداختند.

 دبیر اسبق تشکیلات تحکیم وحدت  با رد مسئله‌ی «دانشگاه ساخته‌ی عناصر نفوذ است» بیان داشت: با این نگاه که در ارزیابی نهاد ها سراغ موسسین آن برویم، مشکل دارم و در تاسیس ایران جدید رضا شاه تاثیر زیادی داشته است. برای من مایه‌ی تعجب است که چرا بیشترین مشکل ما با دوره ی پهلوی است  و نه با دوره ی قاجاریه که بیشترین ضربه را به ما زده است.

وی با انتقاد از مسئله‌ی «اسلامی کردن علوم انسانی» بیان کرد: در خیلی از نهاد های توسعه دچار مشکل هستیم و تکیلف مان با خودمان مشخص نیست. به طور مثال در مسئله ی اسلامی کردن علوم انسانی، مشخص نیست که هدف چیست. این طرح حتی سبب می شود که خود دانشجو و علم در سطح جهان دچار انزوا می شود. ما تا جایگاه تولید تمدن و دانش فاصله ی بسیار زیادی داریم. مشکلات امروز فرهنگ و دانشگاه ما ناشی از چند دولتی و بی دولتی است، چندین نهاد در حیطه ی فرهنگ و دانشگاه مشغول سیاستگذاری هستند و اوضاع نا به سامانی را به وجود آورده اند. از سویی دیگر حدود سه ماه دانشگاه وزیری در کابینه نداشته است.

در ادامه ابراهیم شمشیری بر جایگاه دانشگاه در تمدن غرب تاکید داشته و بیان کرد: دانشگاه در فضای غرب دو جایگاه ایفا کرده است: یک تولید تفکر و اندیشه برای اداره کردن جامعه و دومین آموزش و پرورش نیرو های انسانی برای اداره ی جامعه است. کارکرد دیگری که باید برای دانشگاه در نظر بگیریم، شناسایی نارسایی های جامعه و اصلاح آن می باشد. دانشگاه جایگاه ترازی نسبت به جامعه دارد و محلی برای پرورش نخبگان جامعه بوده است.

دبیر کل اسبق جامعه اسلامی دانشجویان ، سپس به تشریح جایگاه دانشگاه در بافت سنتی جامعه‌ی ایرانی نمود و اظهار داشت: نگاه بدبینانه ای نسبت به دانشگاه در بافت سنتی جامعه وجود داشته است و آن را عنصر بیگانه تلقی می کرده اند. اما پیوسته با گذشت زمان دانشگاه جایگاه خود را در جامعه پیدا می کند و از جریان های انقلاب اسلامی مبدل می شود نگاهی که پیشتر در ایران و غرب نسبت به جنبش دانشجویی وجود داشته، نگاهی مزاحم و عامل بحران وجود داشته است و دانشگاه ها اصولا در بیرون از شهر ساخته می شده که اگر بحرانی در دانشگاه پیش آمد، به درون  شهر راه نیابد.

پس از انقلاب نگاه جمهوری اسلامی و رهبران انقلاب نسبت به جنبش دانشجویی مانند گذشته نبوده است و نظر آنان به حضور دانشجویان در متن حوادث بوده و دغدغه مندی از ویژگی هایی است که برای دانشجویان برشمرده اند.

 وی سپس به دفاع از طرح «اسلامی کردن علوم انسانی» پرداخت و بیان داشت: در هرجامعه ای علوم متناسب با آن جامعه ساخته می شود و اسلامی شدن علوم بیشتر یک امر دانشگاهی است تا سیاسی و به نوعی کارکرد انتقادی نسبت به جامعه ی امروز محسوب می شود. دانشگاه های ما امروزه در زمینه ی تولید علم بسیار ضعیف عمل می کند و حتی از دغدغه های روز جامعه به دور است. در چندین سالی که از عمر دانشگاه گذشته است، چند بار توانست مشکلات جامعه را حل کرده است؟ نباید همواره به فکر کپی کردن از غرب و سایر جوامع باشیم. بایستی به این موضوع بپردازیم که پس از چندین قرن برتری چطور به این روز دچار شده ایم.

لازم به ذکر است در قسمت پایانی این مراسم، پرسش و پاسخ دانشجویی نیز صورت گرفت.  

 باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد : علیرضا میردیده

 

photo 2017-12-02 10-17-10

نوشتن دیدگاه

ارسال