به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، نشست «زلزله کرمانشاه، پس‌لرزه بی‌اعتمادی: بررسی جامعه‌شناختی بی‌اعتمادی در ایران» به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، در روز یکشنبه 19 آذر در محل تالار رجایی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.

در این نشست دکتر مجید فولادیان، عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، در سه محور مسئله بی‌اعتمادی در ایران را به طور کلی، و در حادثه کرمانشاه بطور خاص، مورد بررسی قرار داد. نخست، اثبات مسئله بی اعتمادی در ایران؛ دوم بیان علل این مسئله؛ و سوم راهکارهای مواجهه با آن. وی از دوران دفاع مقدس به عنوان دوران طلایی تاریخ ایران به لحاظ بالا بودن اعتماد مردم به دولت نام برده و عنوان کرد در این دوران شکاف دولت و ملت بسیار کم شد. دکتر فولادیان گفت: از سال 68 به شکل معناداری میزان اعتماد سیاسی مردم کاهش یافت و پیمایش‌های ملی که اعتماد را در سالهای 84 و 93 مقایسه کرده اند گواه بر این افول در طول زمان هستند. وی در ادامه به برخی از این آمارها اشاره کرد.

دکتر فولادیان پیرامون محور دوم صحبتهایش، اظهار داشت: در زمان جنگ، اقتصاد کاملاً دولتی بود با این وجود علت اعتماد مردم به دولت در این دوران، قرار داشتن در شرایط بحرانی، وجود یک دشمن خارجی و همبستگی بالای بین مردم در اوایل انقلاب اسلامی بود در غیر این صورت قاعده کلی این است که هرچقدر دولت بزرگتر بوده و اختیارات بیشتری داشته باشد میزان اعتماد مردم به آن کاهش می یابد.

وی تاکید کرد: زلزله به جز همان وقوع اولیه اش، در همه ابعاد یک پدیده اجتماعی است. زلزله در هرجایی اتفاق افتد پیامدهای مختلفی دارد، بخصوص در غرب کشور که احساس نابرابری در آنها شدیدا وجود دارد بی اعتمادی به حاکمیت دوچندان است و این بی اعتمادی ریشه تاریخی دارد؛ البته جنبه مثبت این اتفاق، افزایش احساس یگانگی مردم کرمانشاه با مردم نقاط دیگر ایران بود.

دکنتر فولادیان گفت: بی اعتمادی به دولت و حاکمیت باعث بی اعتمادی به نهادهای وابسته آن مثل سپاه پاسداران و رسانه ملی در مقایسه با نهادها، مجاری و افراد کمتر وابسته  به دولت مثل ارتش، فضای مجازی و سلبریتی ها می‌شود.

در نهایت دکتر فولادیان راه برون رفت از این مسئله را تقویت نهادهای مدنی و شبکه ای کردن جامعه دانست و بیان کرد که باید همه مردم در این نهادها که جنبه تخصصی دارند شرکت داشته و عضوی از آن باشند تا درهنگام بحران بتوانند موثر واقع شوند و تمام انتظارات حول دولت و نهادهای ذیربط شکل نگیرد.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد : فاطمه کمیلی

IMG 20171212 195308