به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، مناظره «چه اشکالی دارد دختر و پسر دوست باشند؟» به همت ستاد ازدواج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد و طرح کوچه‌باغ خوشبختی در روز سه شنبه 5 دی 96 در محل آمفی‌تئاتر دانشکده علوم اداری و اقتصادی برگزار شد.

این جلسه مناظره همراه با یک تیم موافق با حضور نمایندگانی از میان دانشجویان و یک تیم مخالف با حضور نمایندگانی از اعضای هیئت علمی دانشگاه بود. نمایندگان دانشجو، محمدحسین دهفان، دانشجوی کارشناسی رشته علوم سیاسی و نسیبه نوری، دانشجوی دکترای رشته علوم سیاسی بودند. اعضای هیئت علمی حاضر در این جلسه را دکتر محمدسعید عبدخدایی، دانشیار گروه روانشناسی و علوم تربیتی، دکتر حسین اکبری، استادیار گروه علوم اجتماعی و دکتر فهیمه شریعتی، استادیار گروه الهیات و معارف اسلامی تشکیل می‌دادند. 

نمایندگان دانشجویی سوالاتی از اساتید پیرامون دوستی‌های دختر و پسر و در محورهای زیر مطرح کردند که این سوالات در واقع به منظور تأیید این رابطه های دوستانه بودند:

چگونگی رفع نیازهای جوانان به خصوص نیاز به پیوندجویی آنها در جامعه‌ای که شرایط ازدواج سخت شده است و فاصله زیادی بین سنین بلوغ تا سنین ازدواج وجود دارد. چگونگی کسب شناخت کافی طرفین برای ازدواج در ازدواج سنتی در حالیکه این شناخت محدود به جلسات خواستگاری می‌شود.  چگونگی کاستن از حساسیت های دختران و پسران هنگام مواجهه با یکدیگر در شرایطی جامعه مدام سعی در تفکیک آنها دارد و انسان نیز بالذات نسبت به چیزی که از آن منع شود حریص تر می‌شود.

سپس نمایندگان دانشجویی به امکان سنجی وجود رابطه های دوستی بدون آسیب بین دختر و پسر پرداختند و در مورد تحقق چنین رابطه ای اظهار امیدواری کردند.    

دکتر عبدخدایی به عنوان یکی از اساتید مخالف در این جلسه در پاسخ به این سوالات اظهار کرد: مفروضاتی وجود دارد که هنگام تصمیم گیری در مورد هر چیزی باید آنها را در نظر گرفت، اول اینکه هیچ چیز در دنیا کاملا بد یا کاملا خوب نیست اما وقتی می‌خواهیم در رابطه با چیزی صحبت کنیم باید این خوبی و بدی را با هم ببینیم. دوم اینکه محدودیت همیشه بد نیست و بعضی اوقات محدودیت باعث مصونیت می شود و ما بعنوان کسانی که تابع عقل و منطق هستیم باید گاهی خود را محدود کنیم تا از آسیب احتمالی مصون باشیم. دکتر عبدخدایی ضمن ذکر تجارب مشاوره ای خود، افزود: دوستی بین دختر و پسر هم همینطور است و ممکن است خوبی هایی داشته باشد اما آسیب های احتمالی زیادی دارد که حفظ حریم ارتباطی را می‌طلبد.

وی در خصوص مسئله آشنایی برای ازدواج گفت: کسی منکر شناخت قبل از ازدواج نیست اما تجارب آشنایی به صورت دوستی نشان می‌دهد که ذات این نوع آَشنایی به خود آن لطمه می‌زند چرا که هیجانات غلبه کرده و تفکرات کنار زده می‌شود. 

در ادامه دکتر اکبری عنوان کرد: هدف دختران و پسران در دوستی در چهار حوزه قرار می‌گیرد، ازدواج، رفع نیاز، گذارن وقت، و خوداظهاری. وی با اشاره به تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، گفت: هدف پسران در دوستی عموماً بحث مسائل جنسی است و دختران مسائل عاطفی و ازدواج، که این تناقضی در ارضای نیازها است و باعث آسیب می‌شود.

دکتر اکبری همچنین تصریح کرد:  ساختار جامعه ما هنوز به نحوی است که حجاب، اخلاق و حیا بسیار مورد توجه می‌باشد و حتی پسرانی که در طی یک رابطه دوستی با یک دختر با او رابطه جنسی برقرار می‌کنند عموما او را بعنوان همسر انتخاب نمی‌کنند پس آیا در چنین ساختاری ارتباط دختر و پسر آن طور که انتظار می‌رود برد برد باشد هست؟

دکتر اکبری ادامه داد: در مبحث آَشنایی هم با ارجاع به نظریه نمایشی گافمن، در رابطه دوستی دختر و پسر، آنها سعی می‌کنند برای هم فیلم بازی کنند و شناخت واقعی کسب نمی‌شود. وی همچنین گفت: طبق مطالعات انجام شده، کمتر از 10 درصد رابطه های دوستی دختر و پسر به ازدواج ختم می‌شود که از این بین 8 درصد آن به خاطر مزیت های خاص طرفین مثل ثروتمندی بوده است.

دکتر اکبری راه حل نیاز به ارتباط و پیوند جویی را استحکام روابط خانوادگی و همکاری دختران و پسران  در محیط های غیر آسیب زا  مثل کانون های فرهنگی و اجتماعی دانست.

دکتر شریعتی از منظر دینی و قرآنی به رابطه دوستی بین دختر و پسر پرداخت و گفت: در قرآن به طور صریح دوستی دختر و پسر نهی شده است و در این روابط لاجرم احساس و غریزه در هم آمیخته می‌شود. وی تأکید کرد: در قرآن این روابط دوستی در کنار بحث زنا آمده است که نشان از مذمت آن دارد به همین خاطر توصیه هایی به زنان و مردان کرده است مانند اینکه چشم خود را بپوشانند یا زن با تکبر با مرد غریبه رفتار کند.

دکتر شریعتی خاطرنشان کرد: در خواستگاری، شناخت از عمق به سطح است یعنی در ابتدا به ریشه‌ها، اصالت خانوادگی، و شرایط اجتماعی که جوان در آن بزرگ شده است توجه می‌شود  اما در رابطه دوستی این شناخت در همان سطح می‌ماند زیرا مبتنی بر علاقه است که مانع کنکاش بیشتر می‌شود.

این عضو هیئت علمی همچنین گفت: اینکه روابط دختر و پسر کاملا آزاد باشد حساسیت ها و توجه ها را از سطحی به سطح بالاتر منتقل می‌کند بطور مثال مسئله سقط جنین مطرح می‌شود.

دکتر شریعتی افزود: روابط دختر و پسر اگر با رعایت موازین باشد ایرادی ندارد و لزوما تفکیک جنسیتی نباید وجود داشته باشد اما این موازین نباید زیرپا گذاشته شود.

این مناظره با سوالات بیشتر از سوی دانشجویان حاضر در جلسه دنبال شد. 

 

 باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد : فاطمه کمیلی

439011585 136358

نوشتن دیدگاه

ارسال