به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، نشست «بایسته‌های الگوی سوم؛ خانواده‌محوری-جامعه‌پذیری» با حضور دکتر فرج‌الله هدایت‌نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی روز چهارشنبه 6 دی 96 در محل سالن شورای دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد.

در این نشست دکتر هدایت‌نیا پیرامون سه الگوی فکری مرتبط با چگونگی رفتار زن در خانواده و جامعه صحبت کرده و ضمن رد دو الگوی اول، الگوی سوم را درست و قابل دفاع دانست. وی از «خانه‌نشینی» بعنوان الگوی نخست یاد کرد و گفت مدافعان آن بر مبانی کلامی، معرفتی و فقهی خاصی اتکا دارند بطور مثال تفسیری که از قرآن دارند این است که آفرینش زن از نوع تبعی بوده و برای آرامش مرد آفریده شده است لذا حضور او در فعالیت‌های اجتماعی که سبب تضییع رابطه همسری و مادری و نیز اصل پاکزیستی می‌شود قابل پذیرش نیست.

وی  در نقد این الگو اظهار داشت: مرد و زن هر دو از خاک آفریده شده و روح در آنها دمیده شده است و ملاک برتری، تنها اکتسابی است، همچنین در دنیای امروز زنی که اجازه حضور در اجتماع را نداشته باشد از نظر فکری عقب می‌ماند و استعدادهای وی ضایع و در چارچوب خانه به عسر و حرج گرفتار می‌گردد . بعلاوه مدیریت اموری که مختص زنان است به مردانه سپرده خواهد شد، دین گریزی هم پیامد دیگر این الگو است که جنبش‌های مختلف رادیکال را به دنبال خواهد داشت.

دکتر هدایت‌نیا دومین الگو یعنی «خانواده گریزی» را نقطه ی مقابل الگوی قبل دانسته و اشاره کرد: این الگو اساساً تأهل را برنمی‌تابد و برای حضور زن در جامعه اولویت قائل است. وی ادامه داد: تأهل در رهیافت مسیحیت با این تفکر که تأهل مانع تقرب به خدا می‌شود  و در مکاتبی مانند مکاتب فمنیستی تأهل به علت اینکه با آزادی و لذت‌گرایی منافات دارد نفی می‌گردد، دلیل دیگری هم که مطرح می‌شود این است که ساختار خانواده مردسالارانه است و عدم تشکیل خانواده باعث رهایی زن از ستم تاریخی به او می‌شود. وی چنین الگویی را اساساً نادرست دانسته و نقد کرد، سپس به معرفی الگوی سوم پرداخت.
دکتر هدایت‌نیا  گفت: «خانواده گرایی» الگوی سوم است که بر اساس آن همسرگزینی، همسرداری و فرزندپروری سه رکن ارزشمند شناخته می‌شود و رعایت مصالح کلان خانواده در اولویت قرار می‌گیرد. وی ضمن نقد سیاست‌های اشتغال زنان در ایران و عدم همسویی آن با الگوی خانواده گرایی، گفت: اگر شغل زنان با مصالح کلان خانواده منطبق باشد و حفظ حریم و پوشیدگی مدنظر باشد، با الگوی سوم منطبق است.

وی همچنین در یک بحث در خصوص اذن خروج همسر  به دو دیدگاه اشاره کرد که دیدگاه اول به محدود کردن فعالیت اجتماعی زن به اراده و سلیقه شوهر تأکید دارد و دیدگاه دوم این فعالیتها را تا زمانی آزاد می‌داند که حقوق همسر ضایع نگردد. دکتر هدایت‌نیا از دیدگاه دوم حمایت کرده و اذعان داشت حتی مردان نیز اگر بخواهند مدتی خانه را ترک کنند و با این کار حقوق زن را زیرپا بگذارند اجازه چنین کاری نخواهند داشت.

لازم به ذکر است این نشست به همت واحد مطالعات و خانواده دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد :  فاطمه کمیلی

ww