به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد به نقل از روابط عمومی دانشگاه، همایش بین المللی گفت و گوی فرهنگی ایران و شبه قاره با محوریت میراث مشترک عرفان و ادبیات فارسی در روزهای یکشنبه و دوشنبه 24 و 25 دی ماه 1396 در محل سالن شورای دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این همایش، دکتر محمد کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد پس از خیرمقدم به میهمانان داخلی و خارجی حاضر در این همایش عنوان کرد: امروز دانشمندان حاضر در این همایش، هرکدام نمایندگان کشورهایی هستند که بیشترین مشترکات منطقه‌ای در جنبه‌های مختلف زبانی، فرهنگی و عرفانی دارند و همین امر می‌تواند منجر به گفت‌وگویی سازنده در عرصه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی گردد. وی همچنین با اشاره به تاریخ قدمت این منطقه ورود اسلام را به این منطقه موجب افزایش ارتباطات گسترده فرهنگی و عرفانی دانست و در همین راستا عرفان و ادبیات را دو جلوه‌گاه روح آدمی دانست و افزود که عرفان مجال رفع عطش روح انسان است و ادبیات فارسی عرصه بروز زیبایی‌های کلامی است.

دکتر کافی تلاش در عرصه فکری و فرهنگی در این همایش را نقطه امید همکاری و تعاملات بیشتر منطقه‌ای دانست و همت و تلاش همه شرکت‌کنندگان در این همایش را در جهت افزایش این همکاری‌ها و رسیدن به جهانی زیبا و به‌دوراز خشونت را با تکیه‌بر تعاملات و مشترکات فرهنگی خواستار شد.

دکتر معتمدی مدیر فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر علمی این همایش مقالات مختلف ارائه‌شده در این همایش را موجب پربار شدن آن دانست و افزود در این همایش بیش از 27 مقاله داخلی و خارجی در موضوعات مختلف پذیرفته‌شده است که مقالات پذیرفته‌شده در این همایش در قالب 6 پنل تخصصی به بحث و گفت‌وگو گذاشته می‌شود. وی همچنین با اشاره به تاریخ چند هزارساله این منطقه، اشتراکات تاریخی و فرهنگی را کلید ارتباط بین مردم در این منطقه دانست و افزود با ظهور اسلام نیز روابط موجود نه‌تنها کاهش پیدا نکرد بلکه شاهد رشد و ترقی آن بودیم.

دبیر علمی همایش بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه‌قاره ، تصوف اسلامی را ازجمله موضوعاتی باسابقه طولانی عنوان کرد و افزود پس از گسترش اسلام در ایران و هند شاهد ظهور شخصیت‌ها و چهره‌های مختلفی در ایران و به‌ویژه در شبه‌قاره هند بودیم که بی‌شک زبان فارسی ابزاری مناسب برای انتقال پیام در عرصه‌های دین و عرفان و فرهنگ بوده است.

دیگر سخنرانان مراسم افتتاحیه همایش مذکور ، دکتر خامه یار معاون بین‌الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سید حسین فاضل آغا سنچارکی معاون انتشاراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور افغانستان و دکتر یاحقی پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد و چهره ماندگار فرهنگ و ادبیات فارسی ایران بودند.

اما در مراسم اختتامیه این همایش ، دکتر محمدرضا هاشمی  معاون آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد  بابیان اینکه اقدامات فرهنگی موجب رشد و افزایش تعاملات در حوزه‌های مختلف علمی و فرهنگی می‌گردد اذعان کرد مشکل اصلی امروز منطقه ما عدم دوستی‌ها و ایجاد خشونت‌هایی است که از جانب کشورهای غربی بر این منطقه تحمیل‌شده است و ما جز از طریق تعاملات فرهنگی و گسترش دوستی‌های منطقه‌ای نمی‌توانیم به رشد و ترقی در عرصه‌های مختلف دست پیدا کنیم. وی همچنین همگرایی در حوزه‌های جهان‌شمول را رمز موفقیت و پیروزی ملت‌ها دانست و افزود امیدواریم در دورهای بعدی این نشست شاهد افزایش دستاوردهای حاصل از این دوستی‌ها و همکاری‌ها باشیم.

دکتر پورمرجان مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در این مراسم به گفت‌وگوهای صورت گرفته در این همایش اشاره کرد و افزود به علت تنوع دینی و فرهنگی موجود در منطقه باید گفت‌وگوها به سمتی برود که در عین حفظ ارزش‌های دینی و فرهنگی جوامع موجب رشد و پیشرفت و نزدیکی هر چه بیشتر ملل مختلف منطقه در حوزه‌های فرهنگ و هنر گردد.

دکتر خامه یار معاون بین‌الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه تمام حوادثی که امروز در منطقه شاهد آن هستیم به علت فهم جاهلانه‌ای است که از دین فرهنگ وجود دارد، ابراز امیدواری کرد که در گفت‌وگوهای بعدی این نشست که سال آینده در کشور بنگلادش برگزار می‌گردد شاهد دگرگونی‌ها و ظهور ثمرات مختلف این همایش در عرصه‌های فرهنگی و عرفانی باشیم.

در این جلسه همچنین دکتر پروین منشی استاد اعزامی از کشور پاکستان و دکتر اختر حسین استاد اعزامی از کشور هند ضمن ابراز خرسندی از برگزاری باشکوه این همایش، خواستار افزایش تعاملات بیشتر در حوزه‌های فرهنگی و عرفانی کشورهای مختلف منطقه شدند.

در پایان این مراسم با قرائت بیانیه مشترک که به امضای اعضای شرکت در این همایش رسید، اعضا ضمن حفظ اشتراکات فرهنگی و عرفانی کشورهای منطقه خواستار افزایش گفت‌وگوها در عرصه‌های فرهنگی و علمی شدند. همچنین در این مراسم با نظر ستاد برگزاری همایش بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه‌قاره همایش بعدی اعضا سال آینده در کشور بنگلادش برگزار خواهد شد.