به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ نشست مناظره با موضوع "شرایط کنونی کشور" به دعوت تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، بین دو نمایندهٔ دورهٔ دهم مجلس شورای اسلامی، محمد علی وکیلی نمایندهٔ حوزهٔ تهران و امیرحسین قاضی زاده نمایندهٔ حوزهٔ مشهد و کلات، برگزار شد.

در ابتدا و کیلی عنوان کرد: کشور از هر نظر دچار مسائل بحرانی از جمله بحران معیشت مردم، بحران اشتغال، مؤسسات پولی مالی و بحران ارز است. مجموعه‌ای از متغیر‌ها ما را به این نقطهٔ بحرانی رسانده است که به نظر من غیر قابل قبول است. امید و اعتماد مسئولین به یکدیگر به کف حداقل خود رسیده است ، مسئولین در یک قوا یا در قوای مختلف، در اعتماد به همدیگر در نقطهٔ بدی هستند و مردم به مسئولین نیز در نقطه‌ای به نام انسداد امید رسیده اند، این ناامیدی نسبت به نظام نیست بلکه نسبت به وضع موجود و ناکارآمدی دستگاه هاست.

وی ادامه داد : راه حل مسئلهٔ کنونی، این است که ما امروز نیازمند یک گفتمان هستیم. وقتی این گفتمان وجود ندارد، مجبور می‌شویم به صورت اورژانسی تصمیم بگیریم دلار تک نرخی ۴۲۰۰ تومان باشد. انسداد در گفتمان، انسداد در رویکردها و انسداد در عملکرد، برآیندش انسداد امید است . رفتار جامعه در مقابل افزایش نرخ ارز، رفتار جامعه ای نبود که باید غیرت ملی خود را حفظ کند. ما نیازمند تغییر گفتمان هستیم و سرعت حرکت دستگاه اجرایی باید بهبود یابد چرا که این حرکت لاک پشتی با تب جامعه هم‌خوانی ندارد و گره بحران‌ها با این دست فرمان کورتر خواهد شد. یکی دیگر از دلایل انسداد امید این است که ما به ادراک عمومی بی توجه هستیم . ذهنیت جمعی مردم باید نسبت به سیاست‌های دولت مثبت و امیدبخش باشد درحالیکه امروز این ادراک عمومی منفی است که یکی از نشانه‌های آن مواجه شدن دولت با بازار سایه است. تجویز‌های این دولت مثل دولت قبل است و معجزه‌ای را که در دولت قبل با آن مواجه نبودیم دراین دولت هم با آن مواجه نیستیم اما در دولت قبل احساس فقر و رقابت اجتماعی کاذب بوجود نیامده بود چون در آن زمان ادراک عمومی نسبت به سیاست‌ها مثبت بود ولی الان اینگونه نیست که در ایجاد وضع موجود دولت مقصر باشد، ما مقصر هستیم و باقی دستگاه‌ها نیز به سهم خود مقصر هستند. در انتخابات ۹۲ این نگاه مثبت شد به دلیل سیر نزولی که در نرخ دلار بوجود آمده بود اما کافی نبود. ما برای ادامهٔ این امید باید صداقت را در کلام مسئولین اجرایی ببینیم .

در ادامه این نشست، قاضی زاده، نمایندهٔ حوزهٔ مشهد و کلات اظهار کرد: با شعار می شود در کوتاه مدت ادراک عمومی را مثبت کرد اما ادامه اش مستلزم یک سری عمل ها است . این آسیب که در دولت های گذشته هم وجود داشته است مبنی بر نداشتن ثبات در سیاست‌ها، ناشی از این هست که ما به آن چیزی که پشتوانهٔ ما بوده است در جهت تحقق آرمان ها یعنی همان امید مردم بی توجه می‌شویم. مردم انتظار دارند که روش را تغییر دهیم که این تغییر هم مبانی مکتبی دارد، هم مبانی علمی دارد و هم مبانی عملی دارد.

وی در ادامه با اشاره به حماسه آفرینی‌های ملت ایران در دی ماه سال گذشته افزود: هرجا صحبت از کلیت نظام و آرمان‌های نظام است مردم پشت این نظام و آرمان‌های مقدس این نظام ایستاده‌اند. اگر سیاست‌های دولت سریع و به هنگام به اجرا درآیند، مردم نیز در سیاست‌های پولی با دولت همکاری خواهند کرد.

قاضی زاده با اشاره به جلسهٔ رهبری با مسئولان عالی سه قوه گفت: منظومهٔ فکری مسئولین در گذشته این بود که تا پای شهادت به نظام اسلامی خدمت کنند اما این منظومه در برخی تغییر یافته است و اکنون برخی دیگر توان خدمت کردن را ندارند، و این ها باید جای خود را به جوان‌ها بدهند.

نمایندهٔ مشهد و کلات با اشاراتی به مذاکرات برجام گفت: ما باید بدانیم با دشمن به جایی نمی رسیم. همانطور که دیپلمات‌های ما به طورمستقیم و غیرمستقیم مثل الجزایر، مک فارلین و قطعنامهٔ ۵۹۸ و مذاکرات هسته ای به پای مذاکره رفتند و نتیجه‌ای حاصل نشد. گذاشتن مبنا بر توانایی غیرخودی هم باعث سرخوردگی دیپلمات‌های ما و هم موجب سرخوردگی مردم می شود. اسلام می گوید بایستی تنها امید به خدا و مؤمنین داشت، و باید بر این اساس برنامه ریزی کرد، برنامهٔ اجرایی نوشت و مدیران را انتخاب کرد، چرا که وزیری که مستحیل شده در نظام فکری جهانی است فشار موجود را احساس نمی کند.

وی در این خصوص افزود : نگاه‌ها اکنون به این سمت است که اروپایی‌ها برای خروج از برجام چه تصمیمی خواهند گرفت و اینکه مسئولین، اروپایی‌ها را به زعم خود تهدید می کنند که روابط آن ها با ایران به هم می ریزد در حالیکه مناسبات کشو‌های اروپایی با آمریکا و حتی چین صد برابر مناسباتشان با ایران است، آیا این ریسک را می پذیرند که به خاطر ایران در مقابل آمریکا بایستند؟ قطعا خیر. ما برای این انقلاب شهید داده ایم و براین پایه است که نظام جمهوری اسلامی شکل گرفته است و مستکبرین نیز بر سر این قضیه مشکل دارند و گرنه ما می‌شدیم مثل جمهوری اسلامی موریتانی و پاکستان که آن موقع نیز می‌آیند به سراغ تجزیهٔ کشورمان تا اینقدر کوچک باشیم تا قدرت قدرت‌نمایی نداشته باشیم .

قاضی زاده با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری حول نتایج و برکات برجام اضافه کرد: امید این است تا این تجربه هایی که اتفاق می افتد باعث آگاهی بخشی‌های جمعی شود.

در بخش دوم مناظرات، مجری با اشاره به اینکه مردم احساس نمی کنند که مسئولین، فقر مطلق ۳۳٪ و از این قبیل موارد را درک می‌کنند و همچنین اینکه طرح اعادهٔ اموال نامشروع به کجا رسید، پرسید : باتوجه به اینکه شما سخنگوی ستاد دکتر روحانی بوده‌اید، گفتمان پیشنهادی شما برای وضع موجود چیست؟

وکیلی در ادامه اعلام کرد : گفتمانی که من به آن اشاره کردم گفتمان دولت نیست بلکه گفتمان حاکم است و تنها بخشی از آن، دولت است . و در مورد طرح اعادهٔ اموال نامشروع که دکتر قاضی زاده یکی از امضا کنندگان آن هستند، من با آن مخالف هستم به دلیل اینکه معتقدم این طرح به نوعی فسادنمایی از جمهوری اسلامی است که اینطور می‌نماید که نظام جمهوری اسلامی دچار گردابی از فساد است و معنای آن این است که این نظام از همان نقطه‌ای که به وجود آمده است دارد می لنگد . این طرح در نگاه ابتدائی مبازه با فساد و وجههٔ عدالتخواهی نظام را اثبات می کند اما ما در اینجا تمرکز خود را بر روی فاسد می گذاریم درحالیکه بایست به دنبال از بین بردن سیستمی فساد باشیم. یکی از الزامات سیستمی کردن فسادزدایی ، گردش آزاد اطلاعات است ، نترسیم از اینکه مردم به اطلاعات دسترسی پیدا کنند .

وی همچنین ابراز کرد : از نظر من این طرح‌ها، ماست مالی، شیره مالی، راه گم کردن و رد گم کردن است و فقط میخواهیم اسم خودمان را بگذاریم قهرمانان مبارزه با فساد. جانِ این طرح این است که یک تیم ۵-۶ نفره تشکیل بدهیم تا زندگی مسئولین را بررسی کنند. ما قانون مبارزه با فساد را تصویب کرده ایم و مسئول رسیدگی به آن نیز قوهٔ قضائیه است و از این لحاظ خلأ قانونی نداریم. مشکل این است که ما نمی توانیم به لوازم آنتی فساد در سیستم پایبند باشیم چون به دنبال آن مجبور می‌شویم حقوق شهروندی را تمکین کنیم، حقوق مردم را در اولویت قرار دهیم، به مردم در دانستن آزادی و به خبرنگار نیز آزادی دسترسی به پستوی اطلاعات را بدهیم.

قاضی زاده ادامه داد : چه کسی گفته است نباید با فساد به طور سیستمی مبارزه کنیم ؟! بله یکی از راه های مبارزهٔ سیستمی با فساد، دانستن و آگاه بودن است همچنان که بیعت در یک حکومت دینی مبنایش آگاهی است. اما آبروی مؤمن محترم است و در رسانه های مطرح دنیا هم که ادعای آزادی رسانه‌ای دارند، اگر خبرنگاری باعث هتک حرمت شود با او برخورد خواهد شد. و در مورد آقای رحمانیان خیلی سعی کردیم این اتفاق نیفتد اما گفتند شاکی خصوصی دارند و ما نتوانستیم کاری از پیش ببریم.

قاضی زاده در ادامهٔ مباحث و در پاسخ به سؤالات گفت: ما در زمان اول انقلاب و بعد از سرنگونی رژیم طاغوت، اموال نامشروع را مصادره کردیم ، آیا نبایستی در جمهوری اسلامی این اتفاق حاصل شود؟ آیا می شود گفت تبعیض و فساد در کشور نیست؟ ما هم بایستی هم با فساد و هم با فاسد مبارزه کنیم.

در پایان پرسش و پاسخی میان نمایندگان تشکل های دانشجویی و سخنرانان این برنامه صورت گرفت.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد :هاشمی

monna

نوشتن دیدگاه

ارسال