به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ نشست نقد و بررسی مستند "انقلاب جنسی 2" در روز یکشنبه 18 آذرماه 97 با حضور دکتر مهدی کرمانی، عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی و دکتر اصغری نکاح، عضو هیات علمی گروه روانشناسی، و به همت جامعه اسلامی دانشجویان، برگزار شد.
در این نشست، دکتر کرمانی پس از اکران مستند انقلاب جنسی 2 به ذکر نکاتی در خصوص این مستند پرداخت. وی با بیان اینکه این مستند، یک برداشت سلیقه‌ای از واقعیت است، گفت: مستندها زمانی که یک سناریوی مدون داشته باشند معمولا، نماینده یک دیدگاه خاص هستند. این مستند هم نماینده یک قرائت رایج از مقایسه ایران و غرب بود اما تنها قرائت ممکن نبود و تنها برشی از واقعیت را نشان می‌داد. وقتی یک خوانش سلیقه‌ای از یک واقعیت کلان و پیچیده ارائه می‌شود، منصفانه آن است که به زبان علمی مورد تصریح واقع شود اما بخش زیادی از این اثر حاصل تخیلات، تصورات و برداشت‌های آزاد سازندگان از جامعه ایران و غرب است و گزینش‌های غیرمنطقی صورت گرفته است.
دکتر کرمانی ضمن ارج نهادن به تلاشهای جوانان سازنده این مستند، شنیده شدن سایر قرائت ها را در زمینه موضوع این مستند، مفید ارزیابی کرد و گفت: جای تحسین دارد که افرادی تلاش می‌کنند تا حرف‌های خود را بزنند آن هم به شکلی جذاب که مخاطب با آنها ارتباط برقرار کند اما کاش مجال گفتن و حوصله شنیدن حرف‌های همه جوانان فراهم شود نه فقط گروه‌های خاصی از جامعه؛ حرف‌ها و قرائت‌هایی که بعضی اوقات ممکن است با هم تعارض داشته باشند اما این تعارض، سازنده است.
از جمله انتقادات دکتر کرمانی به مستند انقلاب جنسی 2، ارتباط دادن دو موضوع صیانت از خانواده و امر جنسی با یکدیگر، در این مستند بود. وی در این باره عنوان کرد: بخش زیادی از دفاع ما از نهاد خانواده، بدون اتصال به امر جنسی هم قابل تحلیل است. بعضی از اشکال خانواده که در این مستند نشان داده شدند اشکال اقلیتی و حاشیه‌ای بوده و شکل غالب خانواده در غرب نیستند. برای طرفداری از نهاد خانواده نیازی به پیوند آن به سکانس‌های جنسی نبود.
نقد دیگری که دکتر کرمانی بر این مستند وارد کرد ناظر بر برآورده نشدن انتظار ارائه ادعاهای کلان علمی توسط این مستند بود. وی در این خصوص گفت: بخش زیادی از اطلاعاتی که در قالب گزاره‌های علمی و با زبان خودمانی در این مستند بیان شد مانند امواج فمنیسم، مراحل کنار گذاشتن لباس توسط غربی‌ها، فرزندآوری و تحول خانواده در غرب و ایران، غیر مستند بود. ما تحول را در جامعه ایران شاهد هستیم تحول در روابط، تحول در برداشت از نهاد خانواده که بخش زیادی از این تحولات توسط نسل‌های نوظهور رقم می‌خورد و مطالعه و فهم آنها حائز اهمیت است. بخش زیادی از این فهم اصالتش را مدیون جریان یابی در محیط‌های آکادمیک و در قالب‌ پژوهش‌هایی است که قابلیت نقد داشته باشند اما این اثر بیشتر یک فان بود تا یک مستند که ادعاهای کلانی را ارائه داده باشد.
در ادامه این نشست دکتر اصغری نکاح، پرداختن این مستند به ابعاد مختلف مسئله و آوردن طیف‌های گوناگونی از مردم را از نقاط قوت آن دانست و از انقلاب جنسی به عنوان دغدغه اصلی سازندگان مستند یاد کرد. وی در این خصوص گفت: ما در حدود یک سده قبل، انقلاب جنسی را در غرب داشتیم و این سوال وجود دارد که آیا تحولاتی که در ایران مشاهده می‌کنیم نشانه ای از این انقلاب در جامعه ما است؟ در این اثر، مستندهایی ارائه شده بود که برای فهم این موضوع، قابل تامل بودند.
دکتر اصغری نکاح، به امر جنسی به عنوان موضوعی چندبعدی و بعضاً شبه علمی اشاره کرد و گفت: امر جنسی را باید از ابعاد زیستی، روان شناختی، هیجانی، اجتماعی، فرهنگی، دینی، اقتصادی، سیاسی و در ارتباط با یکدیگر بررسی کرد. بخشی از امر جنسی شبه علمی است. علم تلاش می‌کند با کشف و تبیین قوانین طبیعی، زندگی انسانها را بهبود بخشد اما تحولاتی که در امر جنسی بعضاً رخ داده است در مسیر طبیعی رشد جنسی انسان نبوده و قابل بررسی است.
دکتر اصغری نکاح در پایان به این موضوع اشاره کرد که این مستند و مستندهای مشابه، یک مسئله را مطرح کرده‌اند اما راه‌حل را باید جستجو کرد. وی همچنین گفت ما باید بکوشیم راه حل مسائل مطرح شده را باید بسته به فرهنگ و بستر اجتماعی جامعه خودمان بازتعریف کنیم.
لازم به ذکر است مستند انقلاب جنسی 2 کاری از حسین شمقدری و روایتگری حسین دلاوری است که محوریت آن، زندگی زنان، آزادی‌های جنسی و خانواده در قالب مقایسه جوامع غربی با ایران می‌باشد. /
باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: جمیلی

en1 

en2

{jcomments on}

نوشتن دیدگاه

ارسال