به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ میزگرد علمی"خوشگلی خوشبختی می آورد؟" با محوریت بررسی معیار زیبایی برای انتخاب همسر از منظر جامعه شناسی و دینی، در روز یکشنبه 12 اسفند ماه 1397 در سالن کنفرانس دکتر حائری دانشکده ادبیات برگزار شد.

در این نشست، دکتر طاهره رحیم پور ازغدی، عضو هیأت علمی گروه معارف اسلامی، به بررسی معیار زیبایی برای انتخاب همسر از منظر دینی پرداخت. وی در این رابطه اظهار کرد: زیبایی امری کاملا نسبی و اجتماعی است و از دوره ای به دوره دیگر متفاوت می‌باشد. زیبایی بحث استاندارد برداری نیست.از ملاک های عمومی خارج می شود و در اولویت اول قرار نمی گیرد. در روایات اهل بیت(ع) هر چیزی که بتواند روابط زوجین را محکم کند مهم است ولی در اولویت‌های متفاوتی قرار می گیرد. در درجه اول ایمان و تقوا و سپس زیبایی مهم است.

وی در ادامه گفت: اگرچه در انتخاب همسر، زیبایی موضوع مهمی است ولی اگر مولفه های ایمان و تقوا وجود نداشته باشد نمی‌توان زندگی پایداری ایجاد کرد. به عنوان مثال فرد زیباست ولی از نظر اخلاقی در جایگاه پایینی قرار دارد. شخصی با توجه به دینداری و اخلاق وارد زندگی مشترک می شود اما بعد از مدتی از ظاهر همسر خود ابراز ناخرسندی می کند. اسلام ساز و کارهایی برای بعد از ازدواج دارد.

دکتر رحیم پور ازغدی در خصوص اهمیت آراستگی در اسلام گفت: در مورد آراستگی روایات بسیار زیادی وجود دارد. امام علی(ع)می‌فرمایند که اگر زن و مرد برای یکدیگر آراستگی نداشته باشند دچار بی عفتی می شوند. آراستگی به عنوان یکی از حقوق ازدواج مطرح شده است. از نظر اسلام هزینه‌های حفظ زیبایی محدودیت ندارد و اسراف تلقی نمی‌شود.

وی در رابطه با نتایج نظر سنجی که مدعی است 80 درصد از جوانان عقیده دارند عشق قبل از ازدواج، یکی از معیارهای مهم است عنوان کرد: باید دید تعریفی که از عشق در این نظرسنجی ارائه شده است چیست. برخی از افراد متاهلی که به بنده مراجعه کرده‌اند می‌گویند دفعه اول فقط ظاهر شخص را دیدیم و چندان برایمان خوشایند نبود. ولی به دل نشستن و خوش آمدن فقط در ظاهر خلاصه نمی شود. روانشناسانی که با آنها در مورد این موضوع گفت و گو کرده ام توصیه می‌کنند که در فرایند ازدواج به شخص فرصت دهید که تمام جذابیت‌های خود را به مرور به شما نشان دهد.

دکتر رحیم پور ازغدی همچنین در مورد نسبی مورد امر زیبایی، تصریح کرد: زیبایی توسط جامعه و رسانه به وجود می آید. ما باید اقدام کنیم و باورهای غلط را از میان ببریم. زیبایی نسبت به اخلاق و ایمان سهم کمتری را در معارهای ازدواج داراست.

در ادامه نشست دکتر مجید فولادیان، عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی، به بررسی معیار زیبایی برای انتخاب همسر از منظر جامعه شناسی پرداخت. وی بیان کرد: دانشجویان جوانی که در ایران در محیط دانشگاه در کنار هم قرار می‌گیرند در زمینه‌های مختلفی باهم اشتراک و علاقه دارند و مقداری از معیار کفویت در بینشان وجود دارد و پدیده‌ای به نام عشق در اینجا اتفاق می افتد. ما در یک پیمایش ملی همسر گزینی در سال 91 و 92 بررسی کردیم تا مشخص کنیم که چه معیارهایی باعث به وجود آمدن عشق و علاقه در ایران می شود. در آن پیمایش در تمام گروههای سنی به طور میانگین وجود عشق قبل از ازدواج یکی از ملاک هاست.

وی در ادامه افزود: حدود 90 درصد از جوانان ایرانی بر این عقیده اند که عشق و علاقه قبل از ازدواج یکی از ملاک های اصلی است. حدود 76 درصد از مردان و حدود 60 درصد از زنان زیبایی چهره برایشان اهمیت دارد که نشان می‌دهد در خصوص مردها به طور معناداری زیبایی از اهمیت بیشتری برخوردار است. آراستگی 80 درصد در بین مردان و 81 درصد در بین زنان از اهمیت برخوردار است. در میان مردان خوش اندام بودن به طور معناداری مهمتر است. عدم دوستی در گذشته حدود 81 درصد برای آقایان و 71 درصد برای خانم ها مهم است.برای آقایان وجود تفاهم در دیدگاههای سیاسی 40 درصد و برای خانم ها هم 40 درصد اهمیت دارد که نشان می دهد دیدگاههای سیاسی از اهمیت چندانی در معیارهای ازدواج برخوردار نیست. در گذشته شانیت پدر و مادر در همسر گزینی بسبار مهم بوده است اما امروزه این ملاک و معیار برای جامعه ی ایران کم اهمیت است.

دکتر فولادیان در پایان به بیان دیگر ملاک‌های انتخاب همسر در کنار معیار زیبایی پرداخت و عنوان کرد: در این نظر سنجی ویژگی های شخصیتی و عاطفی مانند خود اتکا بودن، با گذشت بودن، عفت و پاکدامنی و منطقی بودن و صداقت در جایگاه بسیار بالاتری نسبت به زیبایی قرار دارد. بر اساس این پیمایش ملی ویژگی های فرهنگی و اجتماعی در جایگاه اول و پس از آن بعد روانی و شخصیتی و سپس ویژگی های ظاهری از اهمیت بیشتری نسبت به سایر ملاکها برخوردارند.

خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ زهرا سادات حسینی

 khosgeli2

khosgeli1

{jcomments on}

نوشتن دیدگاه

ارسال