01

نخستین جلسه از سلسله نشست های «بر مسند جمهوری» همراه با نقد و بررسی عملکرد بنی صدر و شهید رجایی در دوران ریاست جمهوری، در روز دوشنبه 2 اردیبهشت ماه 98 در دانشکده علوم اداری و اقتصادی برگزار شد. 


با گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ در نخستین نشست "بر مسند جمهوری" که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی و مشارکت انجمن علمی علوم سیاسی و همچنین با حضور دکتر روح الله اسلامی، استادیار گروه علوم سیاسی و دکتر مهدی نجف زاده، دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی برگزار شده بود، دکتر اسلامی به بررسی مسئله ی جمهوریت در ایران و عملکرد دو رییس جمهور مذکور از منظر اندیشه ی سیاسی پرداخت.

وی در آغاز به صحبت درباره ی چرایی عدم ورود کارشناسان و تحلیلگران به این گونه جلسات پرداخت و بیان کرد: توماس هابز عقیده دارد که آموزش تاریخ و فلسفه برای دولت‌ها خطرناک است و میشل فوکو نیز معتقد است آن چیزی از تاریخ مهم است که مورخ از ترس قدرت نمی‌تواند آن را بگوید. برای همین است که بسیاری از حقایق که مهم‌اند گفته نمی‌شوند و معمولا آن چیزهایی که گفته می‌شود اهمیت کمتری دارد.
مدیر گروه مطالعات فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی ادامه داد: انقلاب اسلامی همه چیز را تغییر داد که بخش مهمی از این تغییرات، محتوایی بودند مانند اسامی، که از اسم های ملی به اسم چهارده معصوم تغییر کرد. وی سرعت تغییرات را به ویژه از 14 بهمن 58 مصادف با نخست وزیری موقت مهندس بازرگان تا 7 آبان 60 برابر با ریاست جمهوری آیت ا... خامنه ای بسیار سریع دانست و تاکید کرد:  در آن برهه از زمان، کشور روز به روز بیشتر در جنگ داخلی، آشوب و هرج و مرج فرو می‌رفته است. از طرفی جنگ با عراق و تسخیر سفارت آمریکا ایران را در سه بعد ملی، منطقه ای و بین المللی دچار نزاع و درگیری و آشوب کرده بود.
وی دلیل اصلی اختلافات و حواشی بنی صدر را تلاش وی برای کسب قدرت کامل اجرایی دانست و عنوان کرد: بنی صدر به پشتوانه ی رای مردم در تلاش برای کسب قدرت کامل بود در حالی که قانون اساسی ایران، خود دامنه ی قدرت رییس جمهور را بسیار محدود تر از تصور اولیه ی آنان می‌کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به کوتاه بودن دوران ریاست جمهوری شهید رجایی ادامه داد: نخست وزیری موقت مهدوی کنی نیز همراه با افزایش تنش‌هاو نزاع‌ها بود تا این که با ریاست جمهوری آیت ا... خامنه ای، جمهوری اسلامی توانست از پس جریان های مخالف و همچنین تجزیه طلبان برآید.
سپس دکتر مهدی نجف زاده با یادآوری این نکته که سخن درباره‌ی اثر تاریخی جریانی ایدئولوژیک که اثر آن هنوز از بین نرفته است بسیارسخت می‌باشد عنوان کرد: دو پهلو بودن قانون اساسی ایران باعث چالش های بین بنی صدر و مجلس بوده است. این قانون نه یک جمهوری کامل و نه یک حکومت اسلامی، بلکه چیزی میان این دو را شکل داد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجمع مشورتی اصلاح طلبان ادامه داد: دولت و سیاست آن چیری نیست که به ایران تحکیم بخشیده است بلکه ایران بر پایه ی فرهنگ زنده است و اگر قرار باشد دولتی روی کار بیاید که این چنین کشمکش هایی ایجاد کند همان بهتر است که وجود نداشته باشد. این عضو هیئت علمی علوم سیاسی دانشگاه تاکید کرد که حافظ و سعدی در زمانی که آشوب و هرج و مرج و ناامنی همه چیز را تهدید می‌کرد دست به خلق آثار شاخص می‌زنند اما از زمانی که صفویان پایه های دولت قدرتمند و اقتدارگرا می‌ریزند، هنر و ادب ایران افت می‌کند.
این سلسله نشست ها هر هفته دوشنبه ها در دانشکده ی علوم اداری و اقتصادی برگزار می‌شود.

 

خبرنگار: سینا نصیری

1r

01

{jcomments on}

نوشتن دیدگاه

ارسال