نشست بررسی پدیده خشونت در ایران، به همت انجمن اسلامی دانشجویان نواندیش، با حضور دکتر حسین اکبری و دکتر مجید فولادیان -اعضای هیأت علمی گروه علوم اجتماعی- در روز سه شنبه 24 اردیبهشت ماه 1398 در تالار دکتر شریعتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، برگزار شد. 

khoshounat

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ در ابتدای این نشست، سعید رضا عطا شیبانی، دانشجوی کارشناسی علوم اجتماعی، به بیان آمارهایی از خشونت، نزاع، درگیری و قتل پرداخت. سپس مصادیقی از انواع خشونت علیه زنان، طبیعت، حیوانات، و کودکان را نام برد. وی با طرح سوالاتی از قبیل اینکه آیا عدم حق انتخاب پوشش یا عدم اجازه ورود به ورزشگاه، خشونت علیه زنان محسوب می شود یا خیر، یا وجود پدیده کودک- همسری در برخی مناطق خشونت علیه کودکان هست یا خیر ؟ از اساتید مدعو دعوت به آغاز گفت و گو کرد.

در ادامه دکتر اکبری تعریفی از خشونت را ارائه داد و گفت: خشونت، آسیب و صدمه جسمانی و روانی است که اثری ایجاد می‌کند و معیار تشخیص خشونت بودن یا نبودن یک عمل شدت و تداوم آن است. 

وی سپس به بیان انواع خشونت و وجه مسئله بودن آن پرداخت و تاکید کرد: خشونت ابعاد گسترده ای دارد؛ خشونت اجتماعی، خشونت فیزیکی، خشونت اقتصادی. زیمل در یک سطح بندی  می گوید، عده ای از موارد فقط گرفتاری فردی است، اما زمانی که مشکل و مسئله افراد زیادی شود مسئله اجتماعی تلقی می شود. پس باتوجه به این تعریف اگر یک جامعه موضوعی را خشونت محسوب کند آن خشونت است و در غیر اینصورت نیست.  

وی افزود: باتوجه به رویکرد برساخت گرایی تشخیص اینکه یک مورد خشونت هست یا نیست و مصادیق آن جزو مصادیق خشونت هستند یا خیر، به میزان عمومیت داشتن آن برمی گردد . رویکرد برساخت گرایانه رویکرد نخبه گرایانه نیست بلکه ملاک مردم اند. 

دکتر اکبری در ارتباط با علت خشونت و راههای مقابله با آن، توضیح داد: یک علت، احساس محرومیت نسبی است که خشونت جمعی افزایش پیدا می کند که گاه بر علیه اموال عمومی و گاه برعلیه خودشان به صورت خودکشی جلوه گر می‌شود. اما اگر به طور مثال مردم به ناشایست بودن کودک -همسری پی ببرند میزان و نرخ آن کاهش می یابد همچون آگاهی یافتن مردم از ناشایست بودن کودک آزاری که سبب کاهش آن شده است. راهکار دیگر، فراهم کردن بستر با وجود قانون است که با وجود قانونی حمایت کننده، از کودک- همسری یا مثلا کودک آزاری جلوگیری می شود. همچنین افزایش توانمندی افراد با برگزاری کارگاه ها و فعالیت در زمینه آموزش به افراد برای کنترل خشم و افزایش آستانه صبر موثر هستند. 

پس از آن دکتر فولادیان در ابتدا در خصوص اهمیت درک مفاهیم، اظهار کرد : تا زمانی که متوجه یک مفهوم نشویم وجود آنرا لمس نمی‌کنیم و درکی از آن نداریم. پس آگاهی درباره یک موضوع برابر است با لمس مصادیق آن و به التبع افزایش گزارش‌هایی در آن حیطه.

وی سپس به مسئله خشونت اشاره کرد و گفت: به طور مثال ابتدا مردم درک و آگاهی ای از خشونت و تعریف آن پیداکردند و بعد از آن میزان گزارش های نزاع و ضرب و جرح و قتل افزایش یافت. اعتماد اجتماعی مانند چسب جامعه است که هرچه کاهش یابد جامعه سست تر می شود. رابطه ای معکوس بین اعتماد اجتماعی و خشونت وجود دارد که فرد گرایی هم آن را شدت می بخشد. یعنی  هنگامی که اجتماع قوی نباشد فرد تمایل پیدا می کند خودش مشکلات را حل کند و چه بسا سبب نزاع شود.

 دکتر فولادیان در پایان یکی از پیش شرط‌های مقابله با خشونت در جامعه را گفتگو بین افرادی با دیدگاه‌ها و عقاید مختلف، فارغ از رسیدن به یک نتیجه مشترک دانست.

این نشست با پرسش و پاسخ بین اساتید و دانشجویان همراه بود. 

 

خبرنگار: زهرا باغبان

khoshounat1{jcomments on} 

نوشتن دیدگاه

ارسال