photo 2017-08-27 18-34-22
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد،  نشست خبری جشنواره ملی فناوری های آب   روز یکشنبه 5 شهریور ماه ، با حضور رئیس جشنواره ، مدیرعامل شرکت آب  و فاضلاب مشهد و مدیر عامل منطقه ای استان خراسان رضوی  در دانشگاه فردوسی  برگزار شد .
دکتر کامران داوری ، رئیس جشنواره ی آب بهره وری و بازچرخانی در جریان این نشست خبری اعلام کرد : این  جشنواره که  بر روی فناوری های بهره وری و بازچرخانی آب تمرکز دارد   از 21 تا 23 شهریور ماه سال جاری برگزار خواهد شد .
داوری ازمصرف بیش از حد مجازاز منابع آبی خبر داد  و افزود : مطلب اساسی این است که حد مصارف از حد منابع گذر کرده است  و این وضعیت خوبی نیست . ما برای بهبود و رفع مشکل سه راه حل داریم :1-کاهش مصارف 2-انتقال آب از بیرون حوزه 3- استفاده از فناوری ها به منظور  بهره وری و بازگردانی  آب
 وی با بیان اینکه دو راه  اول حل سخت و طولانی مدت است اظهار کرد : تنها راهکاری که حداقل به عنوان یک پانسمان برای این مشکل باید به آن میل کنیم بهره وری و بازچرخانی است و ما باید به شدت جلوی آلوده شدن و اسراف و عدم بهره وری را بگیریم .
رئیس جشنواره ی آب بهره وری و بازچرخانی در ادامه تصریح  کرد : آب های زیر زمینی مشهد دارای رشد سالانه ی شوری است که اگر نسبت به آن بی توجه باشیم ، حدود 20 سال آینده، این آب با شوری بیش از حد همراه خواهد بود که  دیگر برای شرب مناسب نیست و کشاورزی را نیز با محدودیت مواجه می کند .

داوری در پایان گفت : امیدواریم در این جشنواره یک صدا از سوی دولت ، یک صدا از سوی صنعت و بخش خصوصی و یک صدا هم از سوی فضای دانشگاهی شنیده شود .

در ادامه ی نشست مهندس طباطبایی رئیس شرکت آب و فاضلاب  مشهد بیان کرد : ما عملا باید در سه حوزه آب را مدیریت کنیم : 1- مدیریت تامین . ما در این مورد باید بهره وری حد اکثری از منابع ابی را در نظر بگیریم که در واقع رویکرد این جشنواره در همین حوزه است . 2- مدیریت توزیع 3-مدیریت مصرف : در این حوزه 2 بخش مدنظر است : 1-بخش عملیاتی و اجرایی2-بخش فرهنگسازی ، که ما از طریق رادیو ، تلویزیون و ...به این امر می پردازیم .
وی در ادامه افزود : تمام این موارد در کنار هم معنا پیدا می کنند و نمی توان  هر کدام را به صورت جداگانه در نظر گرفت .
مهندس طباطبائی در پایان  استفاده بهینه از آب و ظرفیتهای منابع آبی را یکی از رویکردهای بازچرخانی آب دانست و افزایش ظرفیت تصفیه آب برای مصارف فضای سبز شهری را یکی از اهداف شرکت آب و فاضلاب عنوان کرد.

در ادامه ی نشست مهندس اسماعیلیان  مدیر شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی بیان کرد : کشور ما در شرایط تنش آبی و استان ما در شرایط حادتری نسبت به کشور قرار دارد . تداوم خشکسالی ها تغییرات اقلیمی توسعه ی کشاورزی صنعتی شهری  و افایش جمعیت وضعیت را حادتر خواهد کرد .در حوزه آب شرب که یکی از ضروری ترین نیاز های بشر است در آینده با چالش جدی روبرو خواهیم بود .
وی ادامه داد : عمده ی تلاش هایی که ما برای توسعه منابع آب انجام دادیم صرف جبران افت آب دهی چاه ها شده است به طور متوسط 6درصد در سال چاه های ما دچار افت آب دهی است . در خراسان در خصوص آب شرب خانگی وضعیت متعارف تری نسبت به کشور داریم .مصرف سرانه ی آب شرب هرنفر در شبانه روز 120 لیتر است در حالی که در کشور برای هرنفر 140 لیتر است . اما این میزان مصرف هم با شرایط اقلیمی استان خراسان رضوی متناسب نیست .
اسماعیلیان در ادامه بیان کرد : ما تلاش میکنیم با اعمال روش های مدرن مصرف و حفظ سطح سلامت و بهداشت مردم این سرانه را کاهش دهیم .یکی از مهم ترین راهبرد هایی که باید در دستور کار قرار بگیرد ، کاهش هدر رفت است . بخش قابل توجهی از آب از طریق فرسودگی در شبکه انتقال آب از دست می رود . حدود 70 درصد آب شرب مصرف شده امکان باز چرخانی و بازگشت دارد که باید دو موضوع در دستور کار قرار بگیرد ، اول باز چرخانی های خانگی را فعال کنیم ، دوم در مقیاس بزرگتر ایجاد شبکه های فاضلاب و تصفیه خانه های بزرگ شهری است .

مهندس محمد حسین جعفری مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان خراسان رضوی ضمن تشکر و قدردانی ازدانشگاه فردوسی ،  بیان کرد : در استان خراسان رضوی عمده مصارف  از آب های زیرزمینی است و بخش محدودی حدود 23 درصد آب های سطحی است . از 37 محدوده ی مطالعاتی استان 34 محدوده مطالعاتی وضعیت ممنوعه دارند و میزان برداشت آب از میزان تغذیه آب بیشتر شده است . از این 34 محدوده 15 تای آن ها وضعیت بحرانی دارند و افت بیش ا یک متر در سال دارند .عمده مدیریت منابع آبی باید بر مدیریت منابع آب زیر زمینی متمرکز شود .در بحث آب های زیرزمینی آنچه که وظایف ما حکم میکند تحلیل حجمی آب است .
وی افزود : خوشبختانه در استان خراسان رضوی نزدیک 98 درصد چاه های کشاورزی به کنتورهای هوشمند مجهز شده اند ، که حجم مصرف روزانه ،ماهانه و سالیانه آب را به کشاورز اعلام میکند و امکان ارسال داده هارا به پایگاه داده شرکت آب منطقه ای فراهم میکند و همچنین قابلیت کنترل قطع ووصل آب از طریق ساختمان مرکزی آب منطقه ای را دارد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان خراسان رضوی اظهار داشت :  برای سایر مصارف همچون صنعت و شرب  هم اقداماتی انجام شده است و حداکثر تا دوسال آینده تمامی چاه ها به ابزار اندازه گیری مجهز خواهند شد.  
وی خاطر نشان کرد : اگر شبکه های جمع آوری فاضلاب و سیستم تصفیه فاضلاب عملیاتی شود 70 درصد آب قابل باز چرخانی است .


باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ مریم یعقوب پور- میناشهابی

نوشتن دیدگاه

ارسال