همایش در نکوهش استدلال علمی به همت انجمن علمی علوم تربیتی و به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد .

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، همایش در نکوهش استدلال علمی دوشنبه 20آذرماه 96 در محل سالن شورای شماره ی یک دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور دکتر شعبانی،عضو هیئت علمی علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد برگزارشد.

در این نشست ، دکترشعبانی،عضو هیئت علمی علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد، ضمن اشاره به این که در استدلال علمی مقدمات می توانند صادق باشند اما نتیجه کاذب باشد تصریح کرد : برخی استقراء را با مشاهده یکسان فرض می کنند حال آن که در استقراء ابزار نیرومند مشاهده است ولی باهم یکی نیستند.

وی افزود : استقراء از مشاهده آغاز وبه نظریه ختم می شود,در واقع در استدلال استقرائی این موضوع که مقدمات می تواند صادق باشد اما نتیجه کاذب درست نیست اما به تناقض هم نمی انجامد.به رغم این که استدلال قیاسی یقین آور است اما ما در زندگی روزمره خود و پژوهش های علمی بیش از هر چیز به استقراء نیاز داریم.

دکتر شعبانی همچنین اظهار کرد : ما وقتی استدلال می کنیم درواقع با سه چیز ارتباط برقرار می کنیم: نتیجه,نمونه وقاعده
زمانی که از استدلال قیاسی استفاده می کنیم قاعده رابه کار می بریم ,یک نمونه می آوریم واز پیوند دومقدمه یک نتیجه می گیریم ولی در استدلال استقرائی از نمونه شروع می کنیم وتلاش می کنیم یک قاعده از آن استخراج نماییم.

عضو هیئت علمی علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد : بسیاری از فیلسوفان علم براین باورند که استقراء در زندگی ما نفوذ دارد ونیاز به توجیه ندارد مثلا پوپر معتقداست استدلال استقرائی به هیچ وجه واجد اعتبار نیست چون مایک گزاره کلی را براساس مشاهدات نمی توانیم اثبات کنیم اما کذب آن را می توانیم اثبات کنیم وآن مستلزم استدلال قیاسی است وهیوم نیز معتقداست هیچ توجیه عقلانی ای برای استدلال استقرائی وجود ندارد واین به معنای فرض یکسان عمل کردن طبیعت است .

لازم به ذکر است این برنامه باپرسش وپاسخ به اتمام رسید.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: زهرا طالبیان شریف

photo 2017-12-12 11-06-06