نشست هم اندیشی با حضور استاد مصطفی ملکیان با محوریت پژوهش برگزار شد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، نشست هم اندیشی با محوریت پژوهش، با حضور استاد مصطفی ملکیان ،نویسنده و متفکر ایرانی در حوزه های فلسفه، اخلاق و دین،به همت انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه فردوسی به مناسبت هفته پژوهش در روز شنبه 25 آذر در محل تالار رجایی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.

در این نشست استاد ملکیان نکاتی درباره پژوهش بطور کلی و پژوهش در ایران  اظهار کرد :وقتی وارد یک علم، فن یا هنر می‌شوید 7 کار در آن حوزه می توانید انجام دهید؛ نخستین کار، تعلیم است و پیش فرض آن این است که کسی چیزی را می‌داند و دیگری نمی داند و آنکه می‌داند میخواهد دانسته خود را به کسی که نمی داند منتقل کند مثل کار معلم، مدرس و استاد. دومین کار، تعلّم است که عکس تعلیم می‌باشد و مخصوص شاگرد و دانش‌پژوه است. سومین کار، نقد است و پیش فرض آن این است که شخص گمان می کند چیزی را می‌داند و شخصی سعی دارد نشان دهد آن دیگری که فکر می کند می داند در واقع نمی داند. چهارمین کار دفاع است که ضد فرآیند نقد است یعنی شخص می‌گوید دیگری چیزی را نمی‌داند و آن دیگری سعی دارد نشان دهد که می‌داند. مورد پنجم همکاری است که افراد می‌دانند بر چیزی آگاهی دارند اما این آگاهی ناقص است و نیاز به همکاری برای تکمیل اطلاعات وجود دارد. مذاکره ششمین کار است که طی آن طرفین درمورد یک موضوع واحد صحبت کرده و تا حدی از مواضع خود عقب می‌روند تا امکان حل مشکل فراهم شود. هفتمین کار پژوهش است و پیش فرض آن این است که هیچ کس راه حل را نمی‌داند و باید این راه حل پیدا شود.
وی تأکید کرد: این خطای بزرگی است که بگوییم پژوهش می‌کنیم اما کارهای دیگر را انجام دهیم بطور مثال عده زیادی از پژوهشگران در ایران، قصور آموزش خود در دانشگاه را با انجام پژوهش پر می‌کنند و امکانات مالی را هدر می‌دهند.

استاد ملکیان در پایان  یکی از دلایل عدم پیشرفت پژوهش بخصوص در حوزه علوم انسانی را در ایران در ایدئولوژیک کردن آن دانست و گفت: تحقیق و پژوهش یک پیش فرض معرفت شناختی دارد که آن هم ناآشکارگی حقیقت است اما در کشورهای ایدئولوژیک با مسئله آشکارگی حقیقت و حاکمیت یک راه حل که مبتنی بر آن ایدئولوژی است مواجه هستیم درحالیکه  پژوهش هم مانند یک اکوسیستم برای زنده ماندن ناگزیر از پذیرش تنوع است.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد : فاطمه کمیلی

malek