نشست دوم ازدواج سفید از دیدگاه حقوقی و روانشناسی به همت واحد مطالعات زن و خانواده دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی مشهد برگزارشد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، نشست دوم ازدواج سفید از دیدگاه حقوقی و روانشناسی به همت واحد مطالعات زن و خانواده دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی مشهد  چهارشنبه 29آذرماه 96 ساعت 12 در محل سالن شورای دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور خانم عابدین زاده ,معاون دادستان عمومی و انقلاب مشهد مقدس و خانم سلطانی,استاد روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزارشد.

در این جلسه دکتر سلطانی،استاد روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد، ضمن اشاره به این که عنوان ازدواج سفید برای این گونه رابطه ها مناسب نیست اظهارکرد: خانم های مطلقه و افرادی که به دلایل مسائل اقتصادی وشغلی مجبور به مهاجرت می شوند بیشترین کسانی اند که کاندید این گونه رابطه هستند و نیز باید دانست که مشکلات روان شناختی از مهم ترین دلایل ابتلاء به این اختلال است.

وی ادامه داد: یکی از رویکردهای جلوگیری از این گونه روابط توانمندسازی خانواده هاست چراکه متاسفانه بی اطلاعی خانواده ها از مباحث اجتماعی و تحصیلی فرزندانشان می تواند سبب بروز افراد به چنین مشکلاتی شود.از دیگر عوامل بروز چنین روابطی می توان به مشکلات اقتصادی و سن بالای ازدواج اشاره کرد.

استاد روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد:  خاستگاه پدیده اجتماعی ای که آن را ازدواج سفید می نامیم را می توان بررسی کرد درواقع اززمانی که مساله مهاجرت ها به دلایلی شکل گرفت و آغازشد افرادی گمان بردند که می توانند مستقل از خانواده در شهر دیگری زندگی کنندضمن این که الزامات اقتصادی به چنین مسائلی دامن زد و نیز این که فردی که تحصیلش تمام شده است برگشتن به شهراصلی خودش برایش جاذبه ای ندارد.

دکتر سلطانی با بیان این که عدم تعهد ومسئولیت پذیری اساس این گونه روابط است بیان کرد: ازدواج سفید برگرفته از فرهنگ غرب است و قطعا کسانی که زندگی خویش را بر اساس موازین اسلام به پیش می برد هرگز سراغ ازدواج سفید نخواهد رفت.قربانی ازدواج سفید اکثرا خانم ها هستند و این مساله فرصت یک زندگی دائم را از ایشان می گیرد. افسردگی از مشکلات عامه این افراد است و معمولا افراد برای فرار از افسردگی به ازدواج سفید پناه می برند.

وی ضمن اشاره به این که ازدواج سفید در برخی کشورها به منظور دورزدن قوانین مهاجرت انجام می شود اظهارکرد: در قانون ما زوجین قبل از ازدواج می توانند در مورد بیماری های واگیردار یک دیگر تحقیق کنند قطعا در روابطی مثل ازدواج سفید هیچ کدام از این قوانین حاکم نخواهدبود .این افراد روابط جنسی نیز دارند واتفاقاتی از این رهگذر می افتد که قابل مطالبه نیست در واقع در روابط غیرمتعارف شرعی نفقه و مهریه نداریم وبچه از پدر ارث نمی برد .

معاون دادستان مشهد ادامه داد: در ازدواج های رسمی بر اساس قانون ما یک خانم می تواند تا زمانی که مهریه اش را مطالبه نکرده از همسرش تمکین نکند و زن حق تصرف بر همه مستقلات خود را دارد .
برقراری حقوق و تکالیف بعد از عقد ,مکلف بودن به حسن رفتار همکاری زن وشوهر باهم در کارهای خانه و...در قانون ما ذکرشده که متاسفانه بیش ترافراد از آن اطلاعی ندارند.

وی در پایان  با بیان این که عدم ضمانت اجرایی از پیامدهای ازدواج سفید است افزود: در این گونه روابط هیچ حقی را در هیچ جایی نمی توان مطالبه کرد چراکه مورد پذیرش جامعه نیست.

آسیب های این گونه روابط شامل عدم توجه به حقوق زن,عدم امکان شکایت کیفری و...می شود.جرائمی که ممکن است در ازدواج سفید اتفاق بیفتد شامل عدم ثبت واقعه ازدواج,زنای عادی,زنای محصنه و... می شود.زنای به عنف متاسفانه در افراد زیر 23 سال ، بیشترین میزان را داشته است و اما با در نظر گرفتن این موضوع که هرفردی در جامعه حق تحصیل دارد بچه های نامشروع نباید از تحصیل محروم شوند و باید الزام هایی برای شناسنامه دار کردن آن ها جهت این امر صورت گیرد.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد:  زهرا طالبیان شریف