نشست خبری هزاره خواجه نظام الملک طوسی در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد .
به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ نشست خبری همایش هزاره خواجه نظام الملک طوسی، دوشنبه 4 تیرماه 1397 در محل مرکز مفاخر دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

دکتر رنجکش دبیر اجرایی همایش ضمن عرض خیر مقدم و اشاره به حکایتی از دفتر دوم مثنوی مولانا، گفت : روابط بین الملل خانقاهی است که همه‌ی رندان در آن جمع اند. چند سال پیش تاجیکستان همایشی با نام فارابی برگزار کرد، سنت نوروز به نام آذربایجان ثبت شده است و مولانا هم به نام ترکیه ثبت شده است. دنیای امروز سرمایه مهم‌تری می خواهد، سرمایه‌ای سمبلیک و تصویری از فرهنگ کشورها که اگر کشورها آن را نداشته باشند به سرمایه کشورهای دیگر چنگ می زنند.
وی افزود: از نظر دیپلماسی و تصویرسازی هیچ مکانی اولی‌تر از دانشگاه فردوسی و خراسان نیست . این حرکت باید برای گرامیداشت هویت ایرانی ما آغاز شود.
دکتر رنجکش در پایان خاطرنشان کرد : امیدوارم بتوانیم با بضاعت کم و با یاری اساتید و دانشجویان هرکاری که از دستمان بر می آید برای ایران انجام دهیم.
در این مراسم دکتر اسلامی، دبیر علمی همایش نیز در خصوص لزوم توجه به خواجه نظام الملک طوسی به عنوان یکی از اندرزنامه نویسان و سیاست مداران بنام ایران و همچنین در مورد محورهای همایش و تاریخ برگزاری آن توضیحاتی ارائه داد.

دکتر اطهری عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه فردوسی بیان کرد : هویت زمانی شکل می گیرد که دیگری در مقابل انسان قرار می گیرد . قبل از هخامنشیان تمدن های پیشرفته ای در ایران حضور داشتند. آثار باستانی نیز نشان می دهد هویت ایرانی هویت درازناکی در طول تاریخ است اما هویت ملی مفهوم جدیدی است که در زمان های نزدیک به خود باید آن را جست و جو کرد. هویت ایرانی باعث شناخت کیستی خودمان است. خواجه نظام‌الملک از اندیشمندانی است که در راستای حفظ هویت ایرانی تلاش کرده است و در روابط هویت ایرانی از منظر اندیشه‌های سیاسی وارد می شود.
وی افزود: بحث جایگاه اندیشه سیاسی در حفظ هویت ایرانی کمرنگ‌تر است. در اندیشه سیاسی، خواجه نظام الملک طوسی ساختارهای اندیشه ایرانی را به عنوان یک امر هویتی وارد دنیای پسا اسلام می کند.
دکتر اطهری اظهار داشت: دوعنصر مهم که خواجه نظام به آن‌ها می پردازد متعلق به تمدن ایرانی و شهریار فرهمند است و این شهریار فرهمند در قالب نظم کیهانی می تواند حکمرانی کند. عدالت یا نظمی که صحبت می شود ناشی از کیهان شناسی ایران باستان است.
وی افزود : خواجه نظام الملک طوسی تاکید بر تداوم ایران باستان در اندیشه‌ی خودش دارد. خواجه نظام الملک برای حفظ هویت ایرانی به عنصر وزارت اهمیت بالایی می دهد و در طول تاریخ، بیشتر وزیران هر حکومت ایرانی‌اند. وی می‌خواهد نشان دهد بدون وجود ایرانیان چیزی به نام حکومت دیگران وجود نخواهد داشت.

دکتر عبدالرحیم قنوات عضو هیات علمی گروه تاریخ و تمدن دانشگاه فردوسی گفت : علائم سقوط در تمدن اسلامی و اندیشه ما از دوره سلجوقیان آغاز شده است هر تمدنی در دل خود هسته‌های انحطاط دارد و در 70 سال آخر حکومت سلجوقی به جز جنگ‌های داخلی ویرانگر که جان و مال جامعه ایرانی را ازبین برد چیزی حاصل نشد.
وی ادامه داد: از جمله عوامل انحطاط در دوره سلجوقی می‌توان از نظر سیاسی جنگ‌ها و آشوب‌ها، در عرصه اجتماعی و مذهبی، تعصبات مذهبی به شدت دامن زده شده و در عرصه علمی شکل گیری مدارس نظامیه که جز شیوه اداره منظم چیز قابل افتخاری در تاریخ ندارد و نتیجه آن از رونق افتادن علم است، دانست. اگر تمدن ما منحط شد نقطه شروع آن در دوره سلجوقی است.

دکتر عباسی دانشیار گروه تاریخ و تمدن دانشگاه فردوسی اظهار داشت: همه ی ما معتقدیم که هویت ایرانی از یک تداوم و استمرار با وجود همه مشکلات و فراز و نشیب‌ها برخوردار بوده است. هویت ایرانی بدنه و ساختاری است که در طول چندهزار سال تداوم یافته است.
وی افزود: یکی از ستون‌های این تداوم، دیوان‌سالاری و اجزای آن مثل خواجه نظام الملک طوسی است. در بحث محتوای علمی و نگرشی، مدراس نظامیه در دوران سلجوقی دیوان سالارانی تربیت کردند که به تداوم این رشته و اداره جامعه ایرانی و از هم نپاشیدن آن کمک کردند. شاید اگر سیر دیوان سالاری ایرانی و نهاد های برجسته آن را دنبال کنیم بتوانیم پیوندهای تاریخی آن ها را ببینیم. بنابراین رابطه معناداری بین ثبات و تداوم فرهنگ ایرانی و باورهای دیوان‌سالاران برجسته در ایران وجود دارد.
دکتر سلمان ساکت عضو هیات علمی گروه ادبیات دانشگاه فردوسی با بیان اینکه این همایش سرآغاز موجی نو در توجه به مباحث انسانی است، بیان کرد: کتاب ابن‌فندق به بهترین شکل و به صورت مفصل درباره زندگی خواجه نظام الملک طوسی صحبت می کند و اشاره می کند که خواجه نظام الملک طوسی به طبقه ی دهقانان تعلق دارد که طبقه اجتماعی بسیار فرهیخته بودند. این پشتوانه خانوادگی است که سبب می شود هم در عرصه عمل و هم نظر، فرهنگ و تمدن ایران شهری از پیش از اسلام به دوره اسلامی منقل شود.
وی تصریح کرد: دوره‌ای که کتاب خواجه نوشته می شود دوره گذار از نثر آغازین دوره سامانی به نثر فنی دوره سلجوقی است. در میان کتب نوشته شده از اواخر قرن پنجم به قبل، کتاب سیرالملوک یکی ار درخشان ترین نثرها را دارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم این همایش بتواند به ابعاد مختلف کارها و تاثیرات خواجه نظام الملک طوسی بپردازد. خواجه نظام الملک طوسی با تاسیس نظامیه این نکته را گوشزد کرد که اندیشه را نمی توان زیر زمینی کرد و به اندیشه باید با اندیشه پاسخ داد.
لازم به ذکر است در پایان این نشست خبری، از پوستر هزاره خواجه نظام الملک طوسی رو نمایی شد. تاریخ برگزاری این همایش آبان ماه 1397 خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: مریم یعقوب‌پور

poooster1

poooster2

poooster3{jcomments on}

نوشتن دیدگاه

ارسال