sohrevardi

دو اندرز فرمود بر روی‌ آب‌
یکی‌ آنکه‌ در جمع‌ بدبین‌ مباش‌
دگر آنکه‌ در نفس‌ خودبین‌ مباش‌

هشتم مردادماه روز بزرگداشت حکیم بزرگ ایران زمین، شیخ شهاب الدین یحیی سهروردی است.
شیخ شهاب الدین سهروردی، معروف به شیخ اشراق، شیخ شهید و چهره برجسته ای در حکمت، فلسفه و عرفان در فرهنگ ایران است .
شهاب‌الدین سهروردی در سال ۵۴۹ هجری قمری در دهکده سهرورد از توابع شهرستان خدابنده واقع در استان زنجان متولد شد. سهروردی تحصیلات مقدماتی را که شامل حکمت، منطق و اصول فقه بود نزد مجدالدین جیلی استادِ فخر رازی در مراغه آموخت و در علوم حکمی و فلسفی سرآمد دوران شد. شهاب‌الدین سهروردی همچنین نزد ظهیرالدین فارسی، علم و منطق را آموخت وعلوم واندیشه ابن سینا را درک ودریافت کرد. سهروردی سفرهایش را به آناتولی و از آنجا به سوریه (حلب) ادامه داد و درسوریه (حلب)،با مَلِک ظاهر، پسر صلاح الدین ایوبی،آشناشد او از سهروردی خواست که در آنجا اقامت گزیند. شهاب‌الدین سهروردی درس و بحث خود را در مدرسه حلاویه آغاز کرد. در همین مدرسه بود که شاگرد وفادارش شمس الدین شهرزوری به او پیوست.
برخی بر این باورند که روش اشراقی را ابن سینا بنیان نهاده است؛ زیرا او در منطق المشرقین و سه فصل آخر اشارات و تنبیهات به این روش اشاره کرده است؛ ولی همه دوست داران فلسفه معتقدند سهروردی حکمت اشراق را به تکامل رساند. سهروردی نه تنها به نیروی عقل و قیاس برهانی اکتفا نمی کند، بلکه سیر و سلوک قلبی را نیز لازمه این راه می داند.این حکیم ایرانی آموزه های بلند اسلامی را با اندیشه های ناب ایرانی درآمیخت و همگونی ایرانی ـ اسلامی را به نمایش گذاشت.
سالروز بزرگداشت حکیم بزرگ ایران زمین، شیخ شهاب الدین یحیی سهروردی گرامی باد.

منبع: radiojavan.ir