به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ همایش "سکولاریسم در حوزه و دانشگاه" با سخنرانی حسن رحیم‌پور ازغدی، به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه، در روز چهارشنبه 28 آذرماه 1397 در آمفی تئاتر دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد.
رحیم‌پور ازغدی در سخنرانی خود، ضمن اشاره به اهمیتی که وحدت حوزه و دانشگاه در جامعه‌سازی، انسان‌پروری و تمدن‌سازی دینی دارد، از تلاش‌هایی که برای ایجاد فاصله بین حوزه و دانشگاه شد، سخن گفت و عنوان کرد: افرادی که امثال شهید بهشتی، شهید مطهری و شهید مفتح را ترور کردند به دنبال روشنفکرترین آخوندها بودند و کاری با آنهایی که در جریان سکولار دانشگاهی، و غیرانقلابی و متحجرانه حوزه بودند نداشتند. اما اکنون که ما در دهه چهارم از انقلاب هستیم باز هم می‌بنیم که برخی از آنچه در دهه شصت توسط نیروهای انقلابی گفته می‌شد غریب هستند و بیان آنها هزینه بر است.
وی در خصوص نقش وحدت حوزه و دانشگاه در شکل‌گیری انقلاب اسلامی گفت: شهید مفتح روشنفکری بود که محکم و منطقی از دین دفاع کرد و در برابر متحجرین ایستاد. این انقلابیون و متدینین حوزه و دانشگاه اگر باهم گره نمی‌خوردند، جلسه‌های قبل انقلاب تشکیل نمی‌شد و انقلاب اسلامی شکل نمی‌گرفت. همین‌ها جوانان را آموزش دادند و ادبیات اسلامی را در فضای غیراسلامی پرورش دادند.
رحیم‌پور ازغدی درباره تفاوت مصداق سکولاریسم در مورد حوزه و دانشگاه گفت: دانشگاه سکولار دانشگاهی است که از موضع غیردینی به عالم نگاه می‌کند اما حوزه سکولار حوزه ای است که از موضع دینی به تعداد محدودی از مسائل که جنبه غیراجتماعی دارند نگاه می‌کند. این دو مورد یک تیپ نیستند اما یک نتیجه دارند.
وی افزود: در حال حاضر جریان‌هایی در حوزه هستند که بجای دفاع از دین از خودشان دفاع می‌کنند، گاهی حملات قوی به دین می‌شود و اینها سکوت می‌کنند اما اگر به آنها توهین شود عکس‌العمل جدی دارند. این افراد نگران عدالت اجتماعی و به خطر افتادن ارزش‌های اخلاقی در جامعه نیستند بلکه نگران خود هستند.
وی درمورد ماهیت فلسفه وحدت حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در وحدت حوزه و دانشگاه، این بحث مطرح نیست که اختلاف عقیده نباشد، اختلاف عقیده کاملاً طبیعی است و حتی جناح‌بندی هم با رعایت اخلاق اشکالی ندارد، مهم آن است که انسجام از بین نرود و نقدهای سازنده و معقول صورت گیرد. در واقع باید مشترکات را فراموش نکنیم و در برابر دشمنان داخلی و خارجی که هدفشان انهدام ایدئولوژی و مکتب اسلامی است بایستیم و تحت لوای یک هدف و فرهنگ واحد تبادل فکر داشته باشیم. اما باید توجه داشت که این وحدت باید در چارچوب تفکر دینی و توحیدی باشد.
رحیم‌پور ازغدی بعد از بیان نکات عملی وحدت حوزه و دانشگاه، به ذکر نکات تئوریک پرداخت. وی در این باره گفت: امروز ما دو خط فکری در حوزه و دانشگاه داریم که از ضرورت و امکان تحقق تمدنی جدید صحبت می‌کنند یا کسانی که در موضع غیردینی یا دینداری متحجرانه قرار دارند. این افراد می‌گویند پسوند اسلامی برای علوم، فقط درمورد سه علم امکان‌پذیر است؛ فقه، کلام و اخلاق.
وی تاکید کرد: هر سه این علوم تمام شئون زندگی و سایر علوم را دربر می‌گیرند و امکان ندارد که آنها را از علوم دیگر تفکیک کرد. مبحث دیگری که این افراد به آن تکیه می‌کنند این است که دین، منطق کنونی علم را که پوزیتیویسم است قبول ندارد. اما در واقع این منطق علم کنونی نیست و سالها پیش در غرب رواج داشته است. این افراد ایمان را غیر علمی می‌دانند درحالیکه ایمان یک گزاره علمی درست است که منطبق بر واقعیت و عقلانیت می‌باشد.
در انتهای این همایش، حسن رحیم‌پور ازغدی به سوالات دانشجویان در مورد موضوع همایش پاسخ گفت.

azghadi