اولین مسابقه ملی داستان کوتاه «راویان شهر» با موضوع مسائل اجتماعی شهر ویژه تمام دانشجویان کشور در رشته‌های مختلف به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، دکتر احمدرضا اصغرپور ماسوله، دبیر علمی مسابقه ملی داستان کوتاه راویان شهر در نشست خبری اولین مسابقه ملی داستان کوتاه با محوریت معضلات شهری با عنوان "راویان شهر "که توسط انجمن علمی دانشجویی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می‌شود، اظهار کرد: هدف این برنامه استعدادیابی از دانشجویانی است که در رشته‌های مختلف مشغول به تحصیل هستند و دستی به قلم دارند و یا حتی افرادی که در رشته علوم اجتماعی تحصیل می‌کنند و تجربه نویسندگی ندارند این برنامه باعث می‌شود که چنین تجربه‌ای را به دست آورند و در کنار آن کشف استعدادی صورت ‌گیرد و در این جشنواره داوری هم از جنبه علمی و هنری صورت خواهد گرفت.

وی افزود: در واقع عنوان این برنامه «راویان شهر» است و هدف آن تشویق استعدادهای هنری جوان برای استفاده از میزان جامعه شناسی به جامعه شهری‌شان و تحلیل مسائل اجتماعی و به نوعی ترکیب ادبیات با مسائل اجتماعی شهر است. تمام دانشجویان رشته‌های مختلف مقطع کارشناسی می‌توانند در این مسابقه شرکت کنند البته دانشجویان ارشد دکتری هم می‌توانند حضور داشته باشند که آثار آن‌ها در بخش جنبی داوری خواهد شد.

دبیر علمی مسابقه داستان کوتاه راویان شهر تصریح کرد: علت تاکید بر شرکت دانشجویان مقطع کارشناسی، در واقع پررنگ کردن هدف کشف استعدادهای جوان است افرادی که ایده‌ای در ذهن دارند و اولین تجربه نوشتن را دارند و در نهایت هدف این است که متعهدانه نوشتن و توجه کردن به مسائل جامعه و بیان آن‌ها در زبان ظریف ادبیات باعث تشویق دانشجویان ‌شود.

اصغرپور ماسوله بیان کرد: تمام معضلات اجتماعی که در شهر وجود دارد و با حیات شهری در ارتباط هستند مانند فقر، حاشیه نشینی، مسائل خانواده، درگیری‌های اجتماعی، نابسامانی‌هایی که در روابط اجتماعی که ممکن است به وجود آید، بیکاری و ... می‌تواند موضوع داستان کوتاه باشد.

وی افزود: برگزار کننده‌های این برنامه در واقع گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد و انجمن علمی دانشجویان این گروه هستند که با همکاری دوستانی از شهرداری مشهد و کمیته امداد امام خمینی(ره) و دیگر سازمان‌هایی که به ما کمک کردند و قول همکاری دادند برگزار خواهد شد.

وی در خصوص فرآیند این مسابقه، گفت: همان طور که در پوسترهایی که به دانشگاه‌ها و سازمان های مختلف ارسال شده است، در بخش اول از دانشجویان، یک داستان کوتاه حداقل 500 و حداکثر 1000 کلمه است را دریافت می‌کنیم و دانشجویان می‌توانند داستان خود را به آدرس ایمیل  ارسال کنند.

دبیر علمی مسابقه داستان کوتاه راویان شهر خاطر نشان کرد: تاکید ما بر این است که داستان‌ها اصیل و تالیف نویسنده باشند که البته در جای دیگری منتشر نشده باشد و مهلت ارسال آثار 10 بهمن سال جاری اعلام و بعد از دریافت آثار در دو بخش داوری خواهند شد و یک بخش هیئت داوران جامعه شناختی و بخش دوم هیئت داوران ادبی است که این داوران در بخش جامعه شناختی دکتر نوغان‌پور، دکتر اکبری، دکتر فولادیان هستند و در بخش ادبی دکتر اکرامی‌فر، دکتر صالحی نیا و وجیه سامانی است.

وی یادآور شد: نتیجه داوری‌ها در روز اول اسفند 97 اعلام و از برندگان دعوت می‌شود که در مرحله دوم شرکت کنند و در این مرحله، داستان نویسی حضوری است و داستان‌ها از قبل آماده نمی‌شوند بلکه برای 15 اسفند دعوت می‌شوند و در دانشگاه فردوسی حضور پیدا می‌کنند و دو کارگاه نیم ساعته در همان روز در نوبت صبح تشکیل می‌شود و دانشجویان ملاحظات اصلی آموزشی را دریافت می‌کنند و بعد از آن موضوعاتی برای نوشتن طرح می‌شود و شرکت کنندگان فرصت خواهند داشت در زمان مشخص داستان کوتاه خود را بنویسند.

وی اضافه کرد: در همان روز برنامه اختتامیه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی، داستان‌ها توسط هیئت داوران، داوری می‌شوند و برگزیدگان داستان‌های خود را خواهند خواند و جوایزی هم به آن‌ها اعطا خواهد شد و امیدواریم که با استقبال دانشجویان رشته‌های مختلف از سراسر کشور بتوانیم این مسابقه را برگزار کنیم تا کمکی برای تقویت روحیه مسئولیت پذیری دانشجویان و کشف استعدادهای آن‌ها شود و همچنین بخشی از ظرفیت‌ها و استعدادهایی که در جامعه علمی کشور که کمتر مورد عنایت بوده است را فعال کنیم.

اصغرپور ماسوله اظهار کرد:کارگاه‌هایی که قرار است توسط متخصصان جامعه شناسی و ادبیات به صورت خیلی فشرده صبح همان روز اختتامیه برای دانشجویان برگزار خواهد شد و در واقع طولانی کردن این جلسات باعث ریزش مخاطبین می‌شود و فرآیند را برای آن‌ها دشوار می‌کند.

وی تصریح کرد: فراخوان مسابقه ملی داستان کوتاه «راویان شهر» را به دانشگاه‌های سراسر کشور ارسال کردیم و تا این لحظه استقبال بسیار خوب بوده است اما به این بستگی دارد که تا چه اندازه به گوش مخاطبان برسد و انتظار داریم که این برنامه بتواند تاثیر داشته باشد و بینشی را در ذهن ایجاد کند.

دبیر علمی مسابقه داستان کوتاه راویان شهر در خصوص تسهیلات و اسکان دانشجویانی که از سراسر کشور حضور پیدا می‌کنند، عنوان کرد: این امر بستگی به این دارد که مخاطبان چه تعدادی باشند و حتما سعی می‌کنیم به لحاظ اسکان و هزینه رفت و آمد تسهیلاتی را در نظر بگیریم و این برنامه‌ای است که با فعالیت‌های داوطلبانه و کمک‌های بسیار جزئی از همکاران برگزار می‌شود و بسیاری از افرادی که متخصص حوزه خود هستند داوطلبانه وارد این چرخه شدند.

هدف مسابقه راویان شهر، بهسازی اجتماعی است

دکتر محسن نوغان‌پور،  دبیر هیئت داوران مسابقه ملی «راویان شهر» در ادامه اظهار کرد: این کار یک نگاه ترکیبی و نوعی همگرایی توانایی‌های متعددی است که بعضا به صورت جداگانه به منصه ظهور رسیده و یک توانایی اجتماعی است.

وی افزود: فرض کنیم افراد دانشی را کسب کردند و اطلاعاتی را مربوط به این رشته علمی از جمله علوم اجتماعی دارند و یا در رشته‌ای که به طور خاص در مورد مسائل و پدیده‌های شهری که در کلان شهر مشهد درگیر آن هستند و در قسمت دیگر توانایی‌ها، توانایی ادبی اما سرمایه زبانی و کلامی که بسیار موثر است را می‌توانند در این مسابقه به کار گیرند.

دبیر هیئت داوران مسابقه ملی «راویان شهر» تصریح کرد: موضوع دیگری که در این زمینه وجود دارد نگاه منظم و روشمند مسائل است که اگر دو یا سه شاخص مانند نگاه اجتماعی، ظرفیت و یا توانایی‌های کلامی، ادبی و نگارشی و نیز منظم و روشمند تدوین کردن و گزارش دادن را در نظر بگیریم دانشجویان باید راویانی باشند که به صورت منظم و روشمند در مورد یک اثر نگارشی داستان تهیه ‌کنند.

وی عنوان کرد: برای تحقق این امر شرط و ملاک‌هایی وجود دارد که نگاه نقادانه داشتن که البته نگاه نقادانه صرفا به معنای دیدن سیاهی‌ها نیست و نقد به معنای واقعی انجام و باید جنبه‌های مثبت و منفی مطرح شود. توصیف و عکس گرفتن از واقعیت و تبدیل کردن به یک روایت پیوسته شاید هدف آرمانی و اصلی نیست بلکه نگاه نقادانه است.

نوغان‌پور خاطر نشان کرد: رشته‌های علمی می‌توانند به نویسنده کمک کنند که با آگاهی مشخصی نقادی را انجام دهند و شرکت کنندگان باید یک روایت منسجمی را ارائه دهند که این موضوع بسیار دارای اهمیت و مهم است و این فرصتی می‌شود که با فراخوان و مشارکت جوانان علاقه‌مند در این حوزه بتوانند تجربه خود را در قالب روایت منسجم ابراز کنند.

وی بیان کرد: یکی دیگر از اهداف مسابقه ملی داستان کوتاه، توانمندسازی است و مشارکت خود، موجب توانمندسازی می‌شود بنابراین ما یک ظرفیتی برای مشارکت فراهم می‌کنیم و نهایتا بازخوردها، کمک‌ها و تشویق‌هایی که انجام می‌شود در نهایت به توانمندسازی و بهسازی کمک می‌کند

وی گفت: این اتفاق را می‌توان در حوزه شهرها و کلان‌ شهرها ارتقا داد و هدف اصلی ما که بهسازی اجتماعی است؛ از طریق تجربه‌نگاری، تدوین تجربه‌ها، انتشار تجربه‌ها و  به عبارت دیگر و منطقی تلفیقی از تجربه‌نگاری، توانمندسازی و بهسازی که شاخص ما است و آن را دنبال می‌کنیم و این امر اتفاق می‌افتد.

دبیر هیئت داوران مسابقه ملی «راویان شهر» اضافه کرد: مسابقه ملی داستان کوتاه مانند بسیاری از فعالیت‌ها تجربه نویی است و مشابه آن را تاکنون ندیدم و خوب است که بتوانیم چنین کارهایی را انجام دهیم و از تجربه یکدیگر برای تمرین و استمرار آن استفاده کنیم و سعی می‌کنیم برای تحقق این امر مشارکت داشته باشیم و دیدگاه داوران و شرکت کنندگان نگاه مشارکت طلبانه و حمایت اجتماعی است که باید صورت ‌گیرد.

ravian

نوشتن دیدگاه

ارسال