IMG 9175

 با توجه به تصميم «گروه مطالعات و برنامه ­ريزي فرهنگي-اجتماعي دانشگاه فردوسي» در خصوص حضور دانشجويان در جلسات اين گروه، از سوی باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد مصاحبه اي با دكترعليرضا  آزاد رييس گروه مطالعات انجام شد ک در ادامه خواهد آمد.

- آقاي دكتر آزاد همانگونه كه نيك مستحضر هستيد سياست گذاري دانشگاه ها، متناسب با اقتضائات قرن 21، مي ­طلبد كه از «برنامه ­ريزي براي جوانان» عبور كرده و به سوي «برنامه­ ريزي با جوانان» و «برنامه ريزي توسط جوانان» حركت كنيم. محيط جوان و پوياي دانشگاه ­ها زمينه خوبي براي چنين حركتي فراهم مي­ كند. از اين رو «گروه مطالعات و برنامه ­ريزي فرهنگي و اجتماعي دانشگاه فردوسي» درصدد است پيرو پيشنهاد رياست محترم دانشگاه، جهت آشناسازي هر چه بيشتر جوانان دانشجو با الزامات مديريتي و فرهنگي و نيز استفاده از ظرفيت ارزشمند آنان در تصميم ­هاي سازماني، امكان حضور داوطلبانه دانشجويان در جلسات داخلي­ اش را فراهم آورد.

در اين راستا چند سؤال قايل طرح است:

1. دعوت از دانشجويان جهت حضور در جلسات گروه از چه زماني مطرح گرديد و دليل طرح اين موضوع چه بود؟

به نام آنكه هستي جان از او يافت. دانشگاه فردوسي يكي از موفق ترين دانشگاه ­ها در عرصه مشاركت دانشجويان در اداره دانشگاه است. حضور جوانان دانشجو در جلسات مختلف و مشاركت آنان در اداره دانشگاه به شكل­هاي مختلف صورت مي­ گيرد. در ارديبهشت 96 براي ارائه گزارش كارگروه ­هاي مشورتي فرهنگي و اجتماعي در خدمت رياست محترم دانشگاه جناب دكتر كافي و معاونت محترم فرهنگي–اجتماعي و دانشجويي جناب دكتر داوري بوديم. يكي از ايده­ هاي مطرح شده از سوي آنان، حضور بيشتر دانشجويان در عرصه ­هاي تصميم­ سازي و تصميم­ گيري دانشگاه بود. در آن جلسه بنده براي حضور آزادانه دانشجويان در همه جلسات گروه مطالعات و برنامه­ ريزي اعلام آمادگي كردم و هر دو مسؤول محترم دانشگاه، از تحقق چنين امري استقبال نمودند.

در ايام تابستان همفكري­ هاي لازم در اين باره صورت گرفت و از آغاز ترم اول سال تحصيلي 96-97 اين امكان به وجود آمد. به نظر مي­ رسد اولين باري است كه يكي از واحدهاي دانشگاهي در كشور در تمام جلساتش درها را به روي همه جوانان دانشجو باز مي­ كند تا از حضور و مشاركت آنها بهره گيرد. اميدواريم اين اقدام منجر به توليد ظرفيت­ هاي جديد در دانشگاه شود.

2. چه فرايند و چارچوبي را جهت عملياتي­ سازي اين هدف مد نظر داريد (منظور اين است كه در چه قالبي اين دعوت از دانشجويان و حضور آنها در نظر گرفته شده است)؟

ابتدا اين تصميم را آزمايش كرديم و از حضور دانشجوياني كه طرح ­هاي پژوهشي در حوزه مديريت دانشگاه داشتند و نيز دانشجوياني كه با تشكل­ها و انجمن­ هاي دانشجويي همكاري داشتند، بهره گرفتيم و پس از بررسي هاي لازم تصميم بر آن شد كه كار را در سطح گسترده ­تري ادامه دهيم. هم اكنون دانشجويان مي ­توانند همه روزهاي هفته در ساعات اداري با دفتر گروه مطالعات به شماره (38806485) تماس و از زمان و مكان جلسات گروه مطلع شوند و در آن حضور يابند. در آينده نزديك برنامه جلسات هفتگي در سايت گروه به نشاني (sp.um.ac.ir) اطلاع­ رساني خواهد شد.

دانشجويان علاقمند رفته رفته با فضاي اين جلسات و ملاحظات تصميم ­گيري آشنا مي­ شوند و به مرور مي ­توانند در روند تصميم ­سازي در اين جلسات مشاركت كنند. فاز اول را ويژه دانشجويان ايراني آغاز مي­ كنيم و در فاز دوم از حضور داشجويان خارجي نيز بهره خواهيم گرفت.

هدف ما دست­ورزي فرهنگي و اجتماعي و مديريتي جوانان دانشجو و استفاده از قابليت ­هاي فراوان آنان براي پيشبرد اهداف گروه مطالعات و برنامه ­ريزي است و گمان مي­ كنيم فوايد بلند مدت اين اقدام به حدي است كه مي­ توان از خطاهاي احتمالي در اين مسير، چشم پوشيد.

بي ­شك اين اقدام، جايگزين حضور نهادينه دانشجويان در قالب ضوابط آيين نامه اي در جلساتي مانند شوراي فرهنگي دانشگاه و شوراي تعامل و تبادل و شوراي مشورتي دانشجويي و... نيست بلكه زمينه ساز حضور دانشجوياني است كه به هر دليلي نمي­ خواهند و يا نمي ­توانند در قالب ­هاي پيشنين از فرآيندهاي دانشگاه آگاه شوند و در آن مشاركت نمايند. دانشجوياني كه در جلسات آزادانه و غير الزام ­آور گروه مطالعات و برنامه ­ريزي فرهنگي-اجتماعي دانشگاه شركت مي­ كنند، مي توانند براي مشاركت­هاي قانوني و مطابق آيين نامه ­ها در شوراهاي دانشگاه، كارآزموده شوند.

3. فكر مي­ كنيد اجراي اين برنامه چه اثر و بازتابي بين دانشجويان و نيز حوزه معاونت فرهنگي– اجتماعي و دانشجويي داشته باشد؟

مستحضريد كه گروه مطالعات و برنامه ­ريزي زير مجموعه معاونت فرهنگي-اجتماعي و دانشجويي دانشگاه فردوسي مشهد است. اين معاونت بايد بتواند در گام اول، جنس تعاملات دروني و ارتباطات دانشجويي­ اش را به معناي واقعي كلمه «فرهنگي-اجتماعي» كند و تصميم گروه مطالعات براي باز كردن درها به روي جوانان دانشجو جهت در جلسات داخلي ­اش، يكي از اقدامات اين معاونت براي حركت سريع­تر به سوي «فرهنگي-اجتماعي شدن هر چه بيشتر» است. چنين هدفي براي ساير معاونت­ هاي دانشگاه اوليت نداشته باشد اما ماهيت اين معاونت مي ­طلبد كه چنين اتفاقي در آن رقم بخورد. موفقيت­ هاي چشم­گير اين معاونت در سطح كشور و عناوين برتر متوالي در بخش­ هاي مختلف فرهنگي و دانشجويي گواه افق وسيع و همت والايي است كه دانشگاه فردوسي در اين بخش از آن برخوردار است.

نگاه عميق فرهنگي دكتر كافي و حمايت هميشگي دكتر داوري پشتوانه­ اي است كه ما را به موفقيت اين طرح اميدوار مي­ كند و انشاء­الله با موفقيت اجراي آن در گروه مطالعات، اين برنامه نيز بسان ساير برنامه­ ها، الگويي براي ساير بخش­ هاي دانشگاه و نيز دانشگاه­ هاي ديگر كشور شود تا آنها نيز از حضور دانشجويان در جلسات تصميم­ گيري­ شان بهره گيرند.

جوانان نشان داده ­اند هر كجا كه به آنها اعتماد شده است، كارها را به مراتب بهتر از آنچه تصور مي شد، به پيش برده ­اند. انقلاب اسلامي و دفاع مقدس نمونه ­هاي عيني تحقق اراده جوانان است. از اين رو اگر باور كنند كه به آنها اعتماد شده است، پاي كار خواهند آمد اما اگر تصور كنند كه نگاه ابزاري به آنان مي ­شود، پا پس خواهند كشيد. از اين رو با برخي از دانشجويان فعال در انجمن­ هاي علمي و شوراهاي صنفي و تشكل­ هاي اسلامي در اين باره رايزني­ هايي كرديم و اميدواريم با افزايش اعتمادسازي، شاهد اقبال دانشجويان به مشاركت در اين طرح باشيم.

 

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: احمد موسمی

نوشتن دیدگاه

ارسال