کوهبنانی

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد؛ چهارمین جلسه از سلسله جلسات چهارشنبه‌های عفاف، با حضور دکتر سکینه سلطانی، عضو هیات علمی گروه روانشناسی، در روز چهارشنبه 5 دی ماه 1397 برگزار شد.

در این جلسه به مبحث حجاب و عفاف از منظر علم روانشناسی پرداخته شد. دکتر سلطانی با اشاره به اینکه داشتن پوشش برای انسان‌ها امنیت را به همراه می‌‌آورد گفت: در هرم نیازهای مازلو، نیاز به امنیت، تعریف شده است و نیاز به پوشش با نیاز به امنیت گره خورده است یعنی موجبات امنیت انسان را فراهم می‌کند.

وی افزود: همچنین یکی دیگر از نیازهای انسان، عزت نفس است. ما حتی برای نیازهای اقتصادی خودمان، جلوی کسی دست دراز نمی‌کنیم اما برخی افراد گاهی برای تامین نیازهای دیگران، جلوه‌گری می‌کنند. پوشش یکی از الزامات حفظ عزت نفس است.

این عضو هیات علمی گروه روانشناسی دانشگاه فردوسی، حجاب را یکی از ملاک‌های اصلی تامین سلامت روان دانست و آن را یک نیاز در درون انسان‌ها قلمداد کرد که برای رسیدن به رشد و تعالی به کمک آن‌ها می‌آید.

وی همچنین به برخی حالت‌های بیمارگونه در تمایل به جلوه‌گری اشاره کرد و گفت: اختلال شخصیت هیستریایی باعث تمایل انسان‌ها به نشان دادن و جلوه دادن خودشان می‌شود و در مقابل، جلوه‌گری نیز این اختلال را تشدید می‌کند. عدم تامین نیازهای روانی و توجهی در افراد، باعث ایجاد این‌گونه اختلالات می‌شود.

دکتر سلطانی در مورد نقش خانواده در این خصوص گفت: تحقیقات نشان داده است که تحصیلات یا رتبه تحصیلی، ارتباطی با حجاب ندارد بلکه عزت نفس است که در این مورد نقش اصلی را ایفا می‌کند. خانواده‌ها باید کمک کنند تا فرزندانشان عزت نفس داشته باشند و دچار اختلال و کمبودهای عاطفی نشوند. در واقع نیاز به دیده شدن باید به سمت شکوفایی توانمندی‌ها و استعدادهایشان سوق یابد و اگر متکی به ظاهر باشد، در دسترس‌ترین و ضعیف‌ترین عامل جلب توجه خواهد بود.

وی در ادامه ضمن تشریح دو مبحث "خود" و " متعلقات خود" در روانشناسی، گفت: افرادی که می‌خواهند با متعلقات خودشان شناخته و دوست داشته شوند، باید بدانند این علاقه دارای تاریخ مصرف است مثلا ثروت، زیبایی و آنچیزهایی که بر انسان بار می‌شود ممکن است دیگر روزی با او نباشند. اما افرادی که احساس ارزشمندی و عزت نفس دارند متکی بر "خود" هستند.

دکتر سلطانی در انتها، حجاب را عاملی در حفظ عواطف انسانی زن دانست و گفت: در زنان سه گونه عاطفه اصلی وجود دارد: عاطفه دختری، عاطفه همسری و عاطفه مادری. اگر زنی بخواهد هم به عواطف اصلی خود برسد و هم به جلب عاطفه افراد غریبه یا به اصطلاح دیگران، بپردازد در عواطف اصلی خود دچار خسران  و انرژی او صرف دیگران می‌شود. /

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: جمیلی

 {jcomments on}

نوشتن دیدگاه

ارسال