به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه، حجت الاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور با حضور در آیین افتتاحیه دومین جشنواره ملی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه فردوسی مشهد، در مورد حدود آزادی در کرسی های آزاد اندیشی به سخنرانی پرداخت.
حجت الاسلام و المسلمین محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور،ضمن تبریک روز دانشجو و با بیان اینکه "همه روز ، روز دانشجوست و همه روز ،روز علو دانش است" در تعریف حکومت از دیدگاه اسلام گفت: حکومت در دیدگاه اسلام، از یک موضع طبقاتی و سلطه گری فردی و یا گروهی ناشی نمی شود. خاستگاه حکومت در اسلام، تبلور آرمان های سیاسی و اجتماعی یک ملتی است که هم فکر و هم مسیر و هم کیش خود را برای نیل به اهداف و مقاصدی که نقطه نهایی حرکت در یک جامعه اسلامی است، سازماندهی می کنند.
وی تشریح کرد: ما مسلمانیم و اسلام با همه ی ابعاد زندگی انسان سر و کار دارد. تنها برای گوشه ی مساجد و محراب عبادت ظاهری نیست. اسلام به همه ی زوایای زندگی انسان توجه کرده است و برای یک مسلمان که در حقیقت مسلمان یعنی تسلیم ذات مقدس احدیت بودن و لا غیر، اعتقاد و باور به این معنا در تمام زوایای زندگی یک مسلمان تاثیر گذار است.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری در ارتباط با شیوههای حکومتی پیامبر و امامان عنوان کرد: وقتی در آیات شریفه قرآن و یا در روش و منش پیامبر اکرم و امام معصوم تفکر میکنیم، میبینیم که ما در طول تاریخ شاهد کمتر از ۱۰ سال حضور پیامبر در قله اسلام اجرایی در مدینه منوره بودیم که همه میدانیم که چه سختی بر پیامبر گذشت. ۱۰ سالی که بیش از ۷۰ جنگ را پشت سر گذاشت و فرصت نیافت تمام فعالیتهای اجرایی یک حکومت را منصه ظهور بگذارد. امام معصوم ما نیز پس از رحلت پیامبر در کمتر از ۵ سال حکومت خود با سه فتنه داخلی بزرگ مواجه بود و امیرالمونین فرصت نیافت تمام زوایای حکومت اسلامی را به مرحله اجرا در آورد و این از خسارتهای بزرگی است که دنیای اسلام به خود دیده است.
دادستان کل کشور ادامه داد: اما در همین مقطع کوتاه، امیرالمومنین از منظر اسلام حاکمیت را اینگونه تعریف میکند. امیرالمومنین که ذات حکومت برای او ارزشی ندارد و تعبیر به آب دماغ بز و کفش پینه بسته وصله دار و پوسته جو در دهان مورچه از آن کردهاست. پس حکومت در حقیقت راهی است که اسلام برای چگونه زیستن جامعه اسلامی تعبیر کرده است.
دادستان کل کشور تصریح کرد: اهمیت اسلام به علم غیر قابل کتمان است. اگر به مکاتب دیگر بنگرید؛ هرچند آنها نیز برای علم ارزش قائل هستند، اما اگر یک نگاه مقایسه ای بین آنها انجام شود، میبینیم که چقدر اسلام به مسئله علم و دانش ارزش بیشتری قائل است. امیرالمومنین (ع)میفرماید "هیچ ارزش و هیچ شرافتی بالاتر از علم نیست" و امام صادق(ع) نیز در این رابطه می فرماید "هر ظرفی، وقتی درون آن چیزی ریخته شود؛ ظرفیت آن کاهش مییابد، مگر ظرف علم که هرچه در آن ریخته شود، بیشتر توسعه پیدا میکند" .
وی در خصوص جایگاه کرسی های آزاداندیشی در اسلام بیان کرد: ما وقتی با چنین مکتبی مواجه هستیم، نباید از هیچ چیزی فرو گذار کنیم. این کرسی آزاداندیشی ریشه در تعالیم قرانی دارد یعنی تعالیم قرآنی کاملا به ما یاد میدهد که در برخورد با مسائل گوناگون، چه عقیدتی و چه فرهنگی و چه اجتماعی بایستی انسان ببیند که چه کار باید بکند.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری گفت: بهترین جایگاه برای تشکیل این کرسی های آزاد اندیشی، حوزه های علمیه و دانشگاه است. اختلاف نظر داشتن هیچ اشکالی ندارد و موجب رشد میشود. قرار نیست که همه یک جور فکر کنند. انسان ها همانطور که در صورت با یکدیگر متفاوتند؛ در سیرت نیز با یکدیگر متفاوتند. اما چیزی که از کرسی های آزاداندیشی انتظار میرود این است که از تعصب و اندیشه ی نادرست در کرسی های آزاد اندیشی پرهیز شود.
دادستان کل کشور ادامه داد: از منظر قرآن بحث تبادل نظر و آزاد اندیشی و تقابل با دیگرانی که به نوع دیگری میاندیشند، در سوره انعام آورده شده است. وقتی خداوند با عدهای از مردم که با منطق ساده ای اعتقاداتی را پذیرفتند، میفرماید" از آنها بپرسید که اگر خداوند فرزند دارد؛ فرزند خود را از کجا بدست آورده است." این خود، نوعی کرسی آزاد اندیشی است یا در جای دیگر وقتی بحث فرزند خدا مطرح می شود می فرماید که "شما هیچ دلیل و برهان و بینه ای ندارید".
وی خاطرنشان کرد: اولین کار و مهم ترین رسالتی که داریم، این است که فرهنگ و چگونگی کرسی آزاد اندیشی را در جامعه خود جا بیاندازیم؛ بدون اینکه صدا بلند کنیم و یا اهانتی به طرف مقابل کنیم و بدون اینکه حرکتی کنیم که بر روان طرف مقابل خدشهای وارد شود.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری در نکوهش اهانت در کرسیهای آزاداندیشی گفت: در مباحثات گاهی ممکن است که صدا بالا رود، اما در آن تندی و اهانت نیست. چیزی که در کرسی آزاد اندیشی بد است؛ این است که نحوه انتقال مطلب گاها به گونه ای است که فرد مقابل حس می کند که به او اهانت میشود.
دادستان کل کشور تصریح کرد: فرهنگ قرآن، فرهنگ آزاداندیشی، مباحثه و مجادله است. در دوران امام باقر(ع) و امام صادق(ع) کرسی های آزاد اندیشی جدی به راه افتاده بود. افراد متعددی به پیشگاه این امامان می آمدند و مسایل اعتقادی و علمی و مذهبی را مطرح میکردند.
وی در ارتباط با لزوم برگزاری این کرسیها در دانشگاه بیان کرد: سعی کنید که کرسی های آزاد اندیشی را در سطح دانشگاه ها توسعه دهید. بسیاری از این مطالب نهفته در درون جوانان را در کرسی های آزاداندیشی بیاورید و آزاد کنید. امروز در جامعه این مسئله نیاز است و انتظار میرود مسئولین امر و مدیران اجرایی و قضایی سوالاتی که در اذهان جوانان متراکم میشود را پاسخ دهند تا در جایی انفجاری در این ذهن بوجود نیاید.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری خاطرنشان کرد: مسئولین گاهی از صحنه ها فرار می کنند؛ چرا که حس میکنند به انها اهانت میشود. کسی که مدیریتی را میپذیرد، باید آن را با تمام متعلقاتش بپذیرد. البته که گاهی برخی کرسی های آزاداندیشی حریم ها را می شکند. باید حریم های اخلاقی را رعایت کرد. هرسوالی که دارید از مسئولین بپرسید، اما اهانت را از رفع ابهامات جدا کنید.
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه "اما با تمامی این مسائل وجود چنین کرسی های آزاد اندیشی لازم است"بیان کرد: خود ما در دستگاه قضایی، واقعا نیازمند چنین کرسی های آزاد اندیشی هستیم. برای مثال نزدیک به ۴ سال است که بحث حقوق عامه را در دستور کار قرار دادیم و روی آن بحث می کنیم. وقتی به سبقه این ماجرا نگاه میکنیم، میبینیم که در ۴۰ ساله پس از انقلاب، ۳۶ سال تقریبا به آن توجهی نمی شد، چرا که قانونی برای آن وجود ندارد و دامنه بسیار وسیع و گسترده ای دارد و تعریف قانونی جامعی برای آن وجود ندارد.
وی در واکنش به گرانی بنزین و اغتشاشات اخیر بیان کرد: دولت مکلف بود که در طول ۴ سال با شیب ملایمی این افزایش قیمت را اجرا میکرد تا مردم بتوانند خود را با شرایط وفق دهند. من معتقدم که این افزایش قیمت باید صورت میگرفت؛ اما نحوه اجرایی کردن آن و توجیه کردن آن نامناسب بود.
خبرنگار: مریم فرشچی
{jcomments on}
نوشتن دیدگاه