افتتاحیه نخستین همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست برگزار شد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، افتتاحیه نخستین همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست ، چهارشنبه 24 آبان ماه 1396 در تالار اجتماعات دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزارشد.
دکتر محمد کافی ریاست دانشگاه فردوسی مشهد، بعد از خیرمقدم گویی به مهمانان، همکاران و دانشجویان شرکتکننده در همایش، بیان کرد: باعث افتخار است که دانشگاه فردوسی میزبان این همایش است.همچنین دکتر کافی از دکتر بختیاری مدیرکل پژوهش و فناوری وزارت علوم،تحقیقات و فناوری ، دکتر زمانی رئیس پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیستفناوری و دکتر شفیعی نیا رئیس اداره سلامت و تندرستی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری به خاطر حضور در این همایش و دکتر قلی زاده رئیس اولین همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست و همکاران ایشان به خاطر تلاش برای برگزاری این همایش تشکر کرد.
دکتر محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در این همایش با بیان اینکه برگزاری این همایشها کمک میکند که حوزه، بهداشت، ایمنی و محیطزیست موردتوجه قرار بگیرد، گفت: ایران در بلاهای طبیعی و ناگهانی نقش خوبی اجرا میکند؛ اما فرهنگ برخورد با حوادث و مشکلاتی که بهوسیله انسان ایجاد میشود خوب عمل نمی کند.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در ایران هرسال حوادث طبیعی مختلفی رخ میدهد که باعث مرگ و مصدومیت هزاران نفر میشود و همه آنها نشانگر بیتوجهی به اچ.اس.ای است. سرآغاز مشکلات جایی است که یک معضل مورد بیتوجهی قرار گیرد.
دکتر محمد کافی نقش دانشگاهها در ترویج رفتار صحیح و توجه دادن مدیران به این موضوع را بسیار پررنگ توصیف کرده و گفت: میبایست مدیران را مجاب کرد یکی از اموری را که باید در طرح و برنامههای خود موردنظر داشته باشند توجه به عواقب زیستمحیطی طرحها است زیرا بدون توجه به این موضوع طرح و برنامهها عواقب منفی برجای میگذارند.
دکتر قلی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه و دبیر همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست با اشاره به کارنامه درخشان دانشگاه فردوسی در اجرای برنامههای ملی و بینالمللی و تجاربی که از این طریق توانسته است کسب نماید بر این نکته تأکید کرد دانشگاه فردوسی مشهد این بار هم باهدف گام برداشتن در مسیر توسعه پایدار، اولین همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست را با مشارکت حداکثری جامعه علمی و اجرایی کشور، نخبگان، فرهیختگان و متخصصان علمی و مجرب در حوزه HSE برگزار نموده است. همایش جاری در مشهد دومین همایش از این نوع است که در کشور برپاشده درحالیکه باید صدها همایش کاربردی تاکنون در این زمینه اجرا میشد که همه اینها غفلت از این مهم را نشان میدهد.
وی افزود: ساختار نظارتی اچ.اس.ای در دانشگاهها، ایمنی ساختمانها و تأسیسات، ایمنی زیستی، استانداردهای ایمنی در حریق، در پژوهشهای علمی و پسماند و ارزیابیهای محیط زیستی از محورهای این همایش هستند.
رئیس همایش ملی بهداشت، ایمنی و محیطزیست اعلام نمود: اچ.اس.ای مخفف Health, Safety and Environment و به معنای بهداشت، ایمنی و محیطزیست است که در همه جوامع و مکانها کاربرد دارد اما از این موضوع در کشور ما غفلت شده است.
دکتر مسعود شفیعی نیا، رئیس اداره تندرستی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم بابیان اینکه HSE در کشور مقوله جدیدی است که متأسفانه به آن خیلی توجه نشده است بهخصوص در محافل علمی، گفت: تلاش کردهایم که از طریق سازمان امور دانشجویی با مقدار توانایی خود فرهنگ HSE را توسعه دهیم، باید با همگرایی و همافزایی برای محققان و شاغلین بتوانیم، محیط امن سالم ایجاد کنیم.
رئیس اداره تندرستی وزارت علوم با اشاره به اینکه همواره در کنار تکنولوژی، تهدیداتی نیز وجود دارد که این تهدیدات باعث ایجاد نگرانی میشود، افزود: در آزمایشگاهها و محیط شغلی چنانچه ایمنی و امنیت نباشد، محقق نمیتواند با ذهن باز به کار و وظیفه خود عمل کند، بنابراین وظیفه ما است که این ایمنی را برای آنان به وجود آوریم.
وی بیان کرد: در دنیا 250 میلیون حادثه شغلی ایجاد میشود، یعنی در هر هشت ثانیه یک حادثه به وجود میآید.
شفیعی نیا به ضعف ایمنی در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: تصاویر زلزله کرمانشاه نشان داد که در کارهایمان ضعف ایمنی وجود دارد و چنانچه مسائل استاندارد را در ساختمانسازی رعایت میکردیم، امروز شاید خسارتهای جانی کمتری در این زلزله متحمل میشویم.
رئیس اداره تندرستی وزارت علوم متذکر شد: برای رسیدن به توسعه پایدار در HSE باید دانشگاه توسعهیافته داشته باشیم.
وی با تأکید بر این نکته که باید محیط امنی در دانشگاهها برای محققان، دانشجویان و پژوهشگران ایجاد کنیم، تصریح کرد: این کار نیاز به برنامهریزی، نیازسنجی، آموزش، اجرا و ارزیابی و مدیریت دارد، در این صورت میتوانیم توسعه پایدار را افزایش دهیم.
دکتر شفیعی نیا گفت: ممکن که طرح HSE پرهزینه باشد؛ اما با اجرای این طرح سلامت وایمنی افزایش مییابد و درنتیجه جبران هزینه و صرفهجویی اقتصادی را به دنبال دارد.
در ادامه مراسم، بختیاری، مدیرکل دفتر امور پشتبانی و حمایتهای پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به تاریخ HSE در دنیا گفت: HSE در ایران از سال 1353 برای اولین بار در قانون نفت نوشته شد و شرکت ملی نفت را ملزم کردند که از قوانین HSE استفاده کنند وبتواند به حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از آلودگی محیطی کمک کند.
مدیرکل دفتر امور پشتبانی و حمایتهای پژوهش و فناوری وزارت علوم بابیان اینکه در سال 66 تعاریف قانون نفت شکل گرفت، افزود: از سال 92 بود که وزارت علوم به HSE توجه کرد و قبل از این سال این امر در داخل آزمایشگاه و وزارت مطرح نبود و تنها کارهای پراکندی انجام میشود.
وی بیان کرد: وزارت علوم از سال 92 به خاطر وضعیت نامناسب HSE تصمیم گرفت که آن را موردتوجه قرار دهد، درنتیجه نظامنامه در خصوص آن نوشت، قرار شد که بخشی از بودجه پژوهشی به آن اختصاص داده شود، همچنین در قالب HSE آزمایشگاههای مرکزی شکل بگیرد و تجهیزات که در سطح کشور پراکنده است، تجمیع شود.
بختیاری با تأکید بر این نکته که نگاه به HSE در کشور نیاز است، متذکر شد: آزمایشگاه و کارگاهها دارد میطلبد که کارهای جدیدی را باید در این زمینه شروع کنیم.
مدیرکل دفتر امور پشتبانی و حمایتهای پژوهش و فناوری وزارت علوم تصریح کرد: یکی از آزمایشگاههایی که توانست است HSE را بگیرد آزمایشگاه دانشگاه فردوسی مشهد است
وی در پایان سخنان خود گفت سومین دوره از این همایش در بوشهر و با حمایت بخش خصوصی برگزار خواهد شد.
این همایش هماکنون در حال برگزاری است.
لازم به ذکر است: محورهای این همایش ساختار نظارتی HSE در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و صنعتی، ساختار نظارتی HSE در مراکز درمانی آزمایشگاههای تشخیص طبی، ارزیابیهای محیط زیستی در حوزه HSE، ایمنی ساختمانها و تأسیسات استانداردهای ایمنی در حریق HSE در پژوهشهای علمی ایمنی زیستی و پسماند هست که در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه 24 و 25 آبان ماه 1396 در تالار اجتماعات دکتر رحیمی زاده دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود.
باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد : کمیلی
نوشتن دیدگاه