محمد باقری اظهار کرد: آثار منشیباشی برای نخستین بار به صورت کتاب، در سالهای اخیر منتشر میشود. آثار وی در بازشناسی تاریخ طبس نقش موثری دارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، محمد باقری در سلسله جلسات معرفی پژوهشهای تاریخ اسلام گفت: خاندان بنیشیبان حدود ۱۵۰ سال در طبس حکومت کردند. دبیرهای آنها آثار قلمی زیادی داشتند. یکی از آنها، به نام میرزا منشیباشی، دست نوشتههایی داشت که به تازگی در حال انتشار است.
وی ادامه داد: یک روز منشیباشی سرما میخورد و برای درمان به روستای کوریت میرود. در آنجا یک نسخه خطی به زبان عربی میبیند و از حکیم میخواهد که آن را ترجمه کند و این نسخه را به طبس میآورد. او با این کارش، سبب جاودانه شدن این کتاب که در حوزه پزشکی و اخلاق پزشکی است، میشود. ما این کتاب را که در ابتدا ۱۵ صفحه بیشتر نبوده، با کار فراوان به ۱۴۶ صفحه رساندیم.
باقری در خصوص کتاب طبس پژوهشی بیان کرد: کتاب طبس پژوهشی را سال اول ارشد منتشر کردم. بهترین مقالاتی که در زمینه تاریخ و تمدن طبس که شامل ۲۷ مقاله میشد، گردآوری کردم. ویراست دوم طبس پژوهی تقریبا سه برابر ویراست اول است که مقالات خودم نیز ادغام شده و تالیف و تدوین من است.
محمد باقری در خصوص مشکان طبسی گفت: وی در ۱۷ سالگی در طبس بوده و بعد راهی اصفهان میشود و بعدها به مشهد میآید و رئیس انجمن شاعران و استاد دانشگاه تهران بوده است. با وجود اینکه آثار زیادی دارد، تعداد زیادی از آنها منتشر نشده است.
وی افزود: من با پسر ایشان که هنوز زنده است، در ارتباط بودم و آثار منتشر نشده پدرشان را در اختیار من قرار دادند. همه آن آثار تایپ شد و نزدیک دو سال و نیم چاپ و انتشار آنها طول کشید.
وی در خصوص آثار فهرستنویسی خود اظهار کرد: من در این کتاب، نسخههای خطی را که نویسنده یا کاتب آن طبسی بوده گردآوری کردم. کتاب دارای دو فصل است؛ یک فصل نویسندگان و یک فصل کاتبان. این کتاب معرفی مشاهیر طبس نیز هست. شاید نزدیک ۲۰۰ فرد طبسی که نامشان فراموش شده، در این کتاب آمده است.
محمد باقری در خصوص دو کتاب آخر خود گفت: کتاب درهای خانههای از یاد رفته، حاصل روزهایی است که دلزده از شهر و کارهای علمی به روستا میروم. شاید همه روستاهای طرقبه و شاندیز را دو یا سه بار رفتهام و این کتاب را در این خصوص نوشتهام. کتاب آخر من به نام سنگ نوشتههای از یاد رفته، به سنگ قبرهای طرقبه و شاندیز ربط دارد و محصول ۱۰ سال قبرستان گردی من است. این سنگ قبرها که در کنار جادهها قرار دارد، میراث تاریخی است که مورد سرقت قرار میگیرد.
خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: شهرزاد شیرازی
نوشتن دیدگاه