به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد، نشست نقد وبررسی مستند "تالان" به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، باحضور محمدصادق دهقانی، کارگردان این اثر، شنبه 27 بهمن ماه 1397 در محل تالار شریعتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزارشد.

در این نشست که با حضور دکتر عادل سپهر، عضو هیات علمی گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دکتر مجید فولادیان، عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی و مهدی رضایی تحلیلگر و منتقد سینما برگزار شده بود، فولادیان این مستند را کاری خوب و اثرگذار دانست و گفت: مساله آب یک مساله اجتماعی است، خروج از بحران های سیاسی، اقتصادی به راحتی است اما خروج از بحران اجتماعی خیر. حل مسائل سیاسی و اقتصادی فرمول خاص خود را دارد، اما برای حل مسائل اجتماعی فرمول واحد وجودندارد و یک برنامه ریزی و سیاست محلی محلی لازم دارد. از آنجایی که دولت ها از حل بحران های اجتماعی زود جواب نمی گیرند به سمت آن حرکت نمی کنند. داشتن داده و اطلاعاتدر حوزه های مختلف آب و غیره ومنسجم کردن و در ارتباط قرار دادن آن هاو برنامه ریزی کلان در حوزه اجتماعی باعث جلوگیری و یا کاهش آسیب های عمیق جامعه می شود.

در ادامه سپهر اظهار داشت: در مقیاس جهانی، کشور ایران در کمربند خشک و نیمه خشک قرار دارد ومرکز این کمربند با ایران بسته می شود.کمربند خشک و نیمه خشک بخش بزرگی اززمین است که به جهت شرایط خاص آب و هوایی کمتر باران دریافت می کند و پوشش گیاهی خاص خودش را دارد. طبق آمار سال 60 ، شصت درصد اقلیم ایران جز اقالیم خشک است و طبق آمار جدید حدود 85 درصد ایران را اقالیم خشک و بیابانی در برگرفته است. تغییرات اکوسیستمی تنها در ایران اتفاق نمی افتد بلکه در همه جای دنیاو در اروپا با شرایط اقلیمی ومدیریتی خوب نیز اتفاق می افتد.

وی افزود: یک بهره برداری غیر اصولی از منابع آب یا خاک یا اکوسیستم در مناطق نیم خشک می تواند آن منطقه را به یک منطقه خشک و بیابانی تبدیل کند یا مدیریت درست در این مناطق می تواند سال ها بهره برداری در اختیار ما قرار دهد.

سپهر در خصوص فرونشست ها، گفت: علت فرونشست ها فعالیت های تکنولوژیکی زمین است و از توسعه فرونشست های ایجاد شده می توان جلوگیری کرد. در مجموع همه تغییرات به طور طبیعی اتفاق می افتد و باید به تغییرات دیگر امیدوار بود و با توجه به شرایط تاب آوری اکوسیستم از آن بهره وری کرد.

گفتنی است این مستند 55 دقیقه ای جایزه بهترین مستند نیم بلند دهمین جشن مستقل سینما ایران و جایزه بهترین پژوهش از جشنواره ملی فیلم رضوی را کسب کرده و نامزد دریافت پنج جایزه شامل بهترین تدوین، صدا، پژوهش، بهترین کارگردانی و بهترین فیلم، درجش بزرگ سینمای ایران شده است.

مستند تالان روایتی تاریخی و انتقادی از علل به وجود آمدن این فاجعه و نتایج ماندن در همین وضعیت است و از آن به عنوان نه تنها یک مساله زیست محیطی بلکه اجتماعی و حتی امنیتی یاد می کند. به گفته کارشناسان خشکسالی از زمین شروع می شود و به انسان می رسد. برخی از فعالان محیط زیست و استادان دانشگاه دیدن آن را برای عموم مردم واجب می دانند.

در پایان جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی پیرامون موضوع مستند صورت گرفت.

باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد/عرب زاده

photo 2019-02-14 19-32-24